Családtagnak számítanak, de keveset tudunk arról, hogy vészhelyzetben hogyan menthetjük meg őket. Felléphet például hirtelen allergiás reakció, ami fulladást okozhat náluk. Vagy a műanyag palack kupakja, amivel a kutyád szívesen játszik, elzárhatja a légutakat. Hűséges társaink megérdemlik, hogy a lehető legjobban gondoskodjunk róluk, ezért készülj fel az esetleges vészhelyzetekre is.
Utánanéztünk, hogy mit javasolnak a szakértők, és az alábbiakat találtuk.

Innen tudod, hogy a kedvenced fuldoklik.

Ha a macskád vagy a kutyád fullad, a fenti tüneteket fogod észrevenni rajta. Ha időben felismered a helyzetet, még tudsz cselekedni, mielőtt végzetes dolog történne.

A következő jelekre figyelj:

 • pánikol;
 • kaparja a pofáját a mancsaival, vagy a földhöz dörzsöli;
 • nyáladzik;
 • öklendezik;
 • köhög;
 • nehezen kap levegőt;
 • elkékül az orra vagy a nyelve.

Legtöbbször gyorsan kell cselekedni, nincs idő állatorvosra várni, mert minden perc tétlenkedés a kedvenced életébe kerülhet.

1. Próbáld meg eltávolítani a tárgyat, ami elzárja a levegő útját.

Mikor az állat fullad, érthető módon kétségbeesik. Ha tudsz, kérj segítséget valakitől, hogy le tudjátok fogni.

A nyelvét húzd oldalra, a száját nyisd ki a lehető legnagyobbra. Ha a nyelve visszacsúszna, újra tedd arrébb. Néha már ez is elég ahhoz, hogy hozzáférj a tárgyhoz és ki tudd venni a torkából. Óvatosan próbáld a nyelvét oldalról középre mozgatni, nehogy a tárgy még lejjebb csússzon a torkában. Ha érzed vagy látod a fulladást okozó tárgyat, vedd ki az ujjaiddal vagy egy csipesszel.

2. Ha nem tudod kiszedni a torkából a fulladást okozó tárgyat, vesd be a Heimlich-fogást.

Ha nem sikerül megtalálnod a tárgyat, és a helyzet kezd rosszabbá válni, alkalmazd a Heimlich-fogást. Máshogy kell csinálni, mint az embereknél, de a lényege a módszernek ugyanaz ebben az esetben is. Az állat méretétől függően különböző módokon végezheted.

Ha a kutyád kisebb méretű vagy macskád van, fogd meg úgy, hogy a háta legyen a mellkasodnál, a mancsai lógjanak. Keresd meg a lágy, üreges részt a bordái alatt. Szorítsd ökölbe a kezed, és a hüvelykujjadat helyezd ehhez a részhez. Felfelé irányuló mozdulatokkal nyomd meg a területet 3-szor. Segítségével az állat képes lesz kiköpni a tárgyat.

Ha az állat túl nagy ahhoz, hogy felemeld, máshogy kell végezned a Heimlich-fogást. Fektesd az oldalára, és térdelj mögé. Keresd meg az üreges területet a bordái alatt, tedd oda az öklödet, és háromszor gyakorolj nyomást rá a feje irányába.

3. Ha a fentiek nem működnek, végezz újraélesztést.

Ha a kedvenced elájul vagy nem vesz levegőt, kezdd el az újraélesztést. Akárcsak a Heimlich-manővernél, ennek a módja is függ az állat méretétől.

Ha macskád vagy kisebb kutyád van, fektesd a földre, egyenesítsd ki a nyakát, és csukd be a száját. Végy egy nagy lélegzetet, és fújd bele a levegőt az orrába. A két kezedet használd arra, hogy a levegő ne tudjon elszökni. Ismételd háromszor, majd végezz 100-120 mellkaskompressziót. A hüvelykujjaddal és a mutatóujjaddal nyomd a mellső lába alatti területet, nagyjából a könyök magasságában. Minden 30. nyomás után fújj az orrába.

Ha a kutyád nagy súlyú, a kompressziót ne a lába alatt végezd, hanem a hasánál. Az egyik kezedet tedd a testére, majd tedd rá a másik kezed. A karjaid legyenek egyenesek, erősen végezd a nyomást.

Ha a mellkas felemelkedik, helyesen csinálod. Addig végezd, míg nem észlelsz szívverést. A combhajlatába tedd az ujjad, itt jól érezhető a pulzus. Ne feledd, minden 30. nyomás után fújj az orrába.

Hogyan előzd meg a fulladást.

Jó, ha tudod, hogyan kell megmenteni a kedvencedet vészhelyzetben. De még jobb, ha erre nem kerül sor, és megelőzöd az ilyen helyzeteket. Ha néhány apróságra a mindennapokban odafigyelsz, könnyen elkerülheted a nagyobb bajt.

 • Az étele ne tartalmazzon olyan nagy darabokat, amelyek túl nagyok a szájához képest.
 • A játékai és a csontjai ne férjenek be teljes egészében a szájába, és ne legyenek olyan részei, amelyek leválhatnak és fulladást okozhatnak.
 • A szemetes fedelét mindig megfelelően rögzítsd.
 • Tartsd tőle távol azokat a dolgokat, amik beférhetnek a szájába.
 • Séta közben is légy figyelmes. Könnyen találhat olyasmit, amit a szájába vehet, például kupakot, ami aztán fulladást okozhat.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here