A rossz testtartás sokaknak okoz fájdalmat a test különböző részein. Itt jön be a képbe a Mizoguchi-módszer. Ez olyan könnyű gyakorlatokból áll, melyeket néhány perc alatt is elvégezhetsz. De rendszeresen kell őket végezni, hogy helyrehozd a testtartásodat, és különösebb erőfeszítés nélkül élvezhesd az előnyeit. A táncos Yoko Mizoguchi alkotta meg a módszert, aki szerint ezzel el lehet lazítani az ízületeket, és vissza lehet nyerni a rugalmasságot.
Bár Mizoguchi könyve spanyol nyelven már elérhető, mutatunk néhány alap gyakorlatot, amiket te is el tudsz végezni, ha van pár perced. A módszer előnyeit is megismerheted.

A Mizoguchi-módszer

A Mizoguchi-módszer egy fizikai aktivitás, ami az ízületek igazításán és nyújtásán alapul. Célja a test természetes mozgékonyságának visszanyerése és az ideális alak megőrzése túlzott erőfeszítés nélkül. A szerző, Yoko Mizoguchi azok számára alkotta meg módszerét, akik számára nehézséget jelent az intenzív fizikai gyakorlatok végzése, például a jóga vagy a pilátesz, és akik csökkenteni akarják az izmokban felhalmozódott feszültséget. A módszer legjobb része, hogy csupán néhány percet vesz igénybe.

1. Sétálj a fenekeden

A gyakorlat lényege, hogy a feneked segítségével mozogj a talajon, pont, mintha sétálnál. Helyezkedj törökülésbe, térdeid kifelé nézzenek, ahogyan a képen látod. Miközben egyenes háttal ülsz, lendülj oldalra, mintha a feneked lenne a lábad, és azzal járnál. Ez a gyakorlat javítja a medence és a csípő mozgékonyságát, ami által javul a koordináció és az ellenállás, főként normál járás közben.

2. Vállkörzés

Az egyik legalapvetőbb és legkönnyebb gyakorlat, ami szinte minden mozgásformának része. Állva vagy ülve is végezheted. Körkörösen mozgasd a vállaidat, először előre, aztán hátra. Ezzel enyhítheted a vállakban és a nyakban felhalmozódott feszültséget. Tökéletes gyakorlat azok számára, akik hosszú órákat töltenek számítógép előtt és irodai munkát végeznek.

3. Lapockakörzés

Egy másik hatásos gyakorlat az ülőmunkát végzők számára. Az egész nagyon egyszerű: mozgasd a válladat úgy, hogy közben egy képzeletbeli keresztet hozz létre a hátadon. Először mozgasd felülről lefelé, majd elölről hátrafelé. Végül az egész hátadat fordítsd el balról jobbra. Csak néhány másodpercet vesz igénybe, de enyhíteni fogja a feszültséget a hátadban.

4. Fenék masszázs

Ez a gyakorlat kb. 1 percig tart, hozzá egy teniszlabdára vagy egy golflabdára lesz szükséged. Feküdj a hátadra. A labdát tedd az egyik farpofád alá, majd kezdd el csavarni a csípődet kb. 30 másodpercig. Ezután ismételd, de ezúttal a másik farpofáddal. Ezzel a mozgással a csípők mozgékonyságát javíthatod, és csökkentheted a medencében összegyűlt izomfeszültséget.

5. Boka nyújtása

Ezt a gyakorlatot akár az irodai székben ülve is végezheted, csak néhány másodpercet fog igénybe venni. A lábaidat nyújtsd ki magad előtt. A lábfejeidet mozgasd hátra, majd előre. A legjobb eredmény érdekében ügyelj arra, hogy oldalra ne mozduljanak el. Ez a gyakorlat csökkenti a feszültséget a bokában, idővel pedig elegánsabbá teszi a járást.

A Mizoguchi-módszer előnyei

Mizoguchi szerint a módszerének számos előnye van, mivel a csípő, a medence, a karok és a lábak ízületeinek lazítására fókuszál, miközben nincs szükség intenzív fizikai edzésre. Állítja, ha ragaszkodsz a módszerhez és valóban az összes fenti gyakorlatot elvégzed, a következő eredményeket éred el:

  • visszanyered a test rugalmasságát,
  • csökken az izomfeszültség,
  • javul az egyensúly és az ellenállás a test mindkét oldalán,
  • kiegyensúlyozottabb lesz az idegrendszer,
  • karcsúbb lesz az alakod,
  • szabályozza a motoros funkciókat a test alkalmazkodásának javításával,
  • megszűnnek az emésztési problémák (pl. a székrekedés),
  • formásabbak lesznek azok az izmok, melyeket általában nem edzel,
  • koordináltabb lesz a mozgás, ezáltal pedig elegánsabb és egyenletesebb a járás.

Hogy ebből a módszerből a legtöbbet hozd ki, kb. 30 másodpercet kell eltöltened mindegyik gyakorlat elvégzésével, és legalább naponta 1-szer meg kell ismételned a teljes rutint. Mivel ez nagyon egyszerű, megteheted akár az irodai szünetekben vagy munka közben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét