Sokan küzdenek mitesszerekkel és tág pórusokkal, nem csak az arc T-vonalában, de a lábaikon is. Ezt a gyakori jelenséget nevezik eperlábnak, mivel a kipirosodott bőr és rajta az apró, fekete pöttyök az eperre emlékeztetnek. Ezek a pöttyök szőrtüszők vagy tág pórusok, melyekben faggyú, baktériumok és elhalt hámsejtek találhatók. Ha az ilyen bőrt borotváljuk, a levegő érintkezik a faggyúval, ami az oxidáció hatására fekete lesz.

Az eperláb nemcsak viszkető vagy fájdalmas, de kínos látvány is lehet. Egy kicsit utánanéztünk, mi okozza az eperlábat, és hogyan szabadulhatsz meg tőle.

Borotválás

Bár az eperlábat genetikai állapotnak tartják és leginkább azokra jellemző, akiknek erős a testszőrzetük, a legfőbb kiváltó oka mégis a borotválás. Ha régi borotvát használsz, vagy borotvahab nélkül esel neki a lábadnak, a bőr irritálttá válik. Az irritáció hatására pedig a szőrtüszők körül a bőr besötétül, és fekete pöttyök jelennek meg a lábadon.

Szőrtüszőgyulladás (folliculitis)

Gyakori jelenség, mikor a szőrtüszők begyulladnak. Ennek számtalan formája van, és kiváltó oka lehet az eperlábnak. A szőrtüszőgyulladás enyhe formáját a borotválkozás okozta dudorok váltják ki. Ennek következtében a szőrszálak befelé nőnek, így is kialakulhat az eperláb.

Száraz bőr

Bár önmagában a száraz bőr nem okozza a pórusok feketévé válását, hajlamosabbá teszi a bőrt az irritációra és a borotva okozta sérülésekre. A száraz bőrön a fekete pöttyök is jobban látszódnak. Az eperláb tehát könnyebben megjelenik, ha a bőröd nem kellően hidratált.

Keratosis pilaris

Gyakori bőrprobléma, melynek következtében száraz foltok és apró dudorok jelennek meg, leginkább a felkaron, a combon, az arcon és a fenéken. A keratin felhalmozódása okozza, ami dugóként elzárja a szőrtüsző nyílását, így kialakul az eperszerű bőr.
A keratosis pilaris akkor alakul ki, mikor a bőr nagyon száraz. Gyakoribb azoknál, akik alacsony páratartalmú helyen élnek vagy gyakran járnak uszodába és sokat vannak vegyszereket tartalmazó vízben.

Hogyan szabadulj meg az eperlábtól?

Borotválkozz helyesen

Mielőtt nekiállsz borotválkozni, nedvesítsd be a bőröd, hogy a szőr felpuhuljon, majd kend be borotvahabbal vagy borotvagéllel. Minden húzás után öblítsd ki a borotvát, és rendszeresen cseréld a pengét, hogy csökkentsd az irritáció esélyét. A szőrszálak növekedésével megegyező irányba húzd a borotvát, így megelőzheted a dudorokat és az apró sérüléseket, melyek eperlábhoz vezetnek.

Hámlassz rendszeresen

A hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejteket, így megkönnyíti az újak növekedését. Megelőzi a szőrszálak benövését és csökkenti az eperláb esélyét. A rendszeres hámlasztással azt is megakadályozhatod, hogy az eperláb újra megjelenjen.

Professzionális kezelés

Ha az otthoni módszerek nem válnak be, próbáld ki az elektrolízises és lézeres terápiát. Az elektrolízis során elektromossággal veszik célba az irritált szőrtüszőket, és meggátolják a szőrszálak növekedését. A szőrszálak benövésének megakadályozásával az eperláb esélye is csökken.
A lézeres terápia biztonságos szőrtelenítési eljárás, amivel egyszerre több szőrtüszőt is célba tudnak venni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét