Képzeld el, hogy végre beleharapsz a szendvicsedbe, mikor észreveszed, hogy penészes a kenyér. Egyszer-kétszer ez mindenkivel előfordul, valószínűleg rögtön próbálod végig gondolni a lehetséges következményeket. Valójában a szervezeted többféleképpen is reagálhat erre.

Van olyan penész, ami károsíthatja a májadat.

A penész mérgező anyagokat tartalmazhat, melyek komoly egészségi problémákat okozhatnak, mint például a májkárosodás, hányás, hányinger, hasmenés. Hogy nálad ez így lesz-e, az függ az immunrendszer állapotától és az életkorodtól is. Az egyik leggyakrabban előforduló és leginkább mérgező az aflatoxin, ami még rákot is képes okozni. Szerencsére nem minden penész termeli ezt az anyagot. Leginkább a mogyorón és a kukoricán található meg.

A penészben lévő baktérium ételmérgezéses tüneteket válthat ki.

Önmagában a penész nem veszélyes, annak az esélye, hogy megbetegszel tőle, viszonylag kicsi. Ami viszont beteggé tud tenni, az az a baktérium, ami a penésszel együtt nő. Ebben az esetben olyan tüneteket észlelhetsz, mint a hányás, hasmenés, hányinger. A súlyossági fokuk a baktérium típusától és mennyiségétől függ.

A penészre allergiás is lehetsz.

Vannak, akiknél allergiás reakciót vált ki az ételeken lévő penész. Ha érzékeny vagy rá, jobb, ha minél távolabb maradsz tőle, ha pedig véletlenül eszel belőle, rögtön hívd az orvost. Az allergiás reakció tünetei a következők:

  • viszkető, könnyező szemek,
  • kiütések, csalánkiütések,
  • zihálás,
  • orrfolyás.

Vannak olyan penészfajták, melyeket a szervezet könnyen megemészt.

A penészt használják különböző sajtok készítéséhez is, és ezek teljesen biztonságosak. A gorgonzola, a roquefort és a kéksajt különböző penészspórák segítségével készülnek, a camembert és a brie pedig fehér penésszel. Sajnos, aki allergiás a penészre, az ezeket sem fogyaszthatja.

BÓNUSZ: Ezeket az ételeket biztonságosan fogyaszthatod, ha lekapartad róluk a penészt.

Biztonságos, ha a penész eltávolítása után fogyasztod ezeket az ételeket:

  • száraz szalámik, szárazon pácolt sonka,
  • kemény sajtok, amik egyébként penész nélkül készülnek (ezekről legalább 1 cm-es vastagságban vágd le a penészt),
  • az egyébként penésszel készült sajtok, ha extra penész nő rajtuk,
  • kemény zöldségek és gyümölcsök, ha előtte jól körbevágod a penészes részt.

Nem biztonságos akkor sem, ha eltávolítod a penészt a következő ételekről:

  • hotdog, bacon,
  • maradék főtt csirkehús, hús, tészta, gabonafélék, rakott ételek,
  • puha sajtok, tejföl, joghurt,
  • lekvárok, dzsemek,
  • puha zöldségek és gyümölcsök,
  • diófélék, hüvelyesek, mogyoróvaj,
  • kenyér és pékáruk.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here