Bár a datolyát nem nevezik szuperételnek, de nagyon közel van hozzá. Nagyon sok egészséges tulajdonsága van, ezért szinte létfontosságú, hogy rendszeresen együk. Az pedig, hogy édes és finom, plusz érvek ehhez. Ha csupán 1 héten át mindennap eszed, a tested máris meg fogja hálálni.

1. Javul a csontok állapota

A datolya bórt tartalmaz, ami jót tesz a csontoknak. Ezenkívül a szárított datolyában található foszfor, kálium, kalcium, magnézium, melyek szintén erősítik a csontokat, és segítenek megelőzni a csontritkulást.

2. Javul az emésztés

A datolyának magas a rosttartalma, rostokra pedig szüksége van az emésztőrendszernek a megfelelő működéshez.

A megfelelő rostbevitellel elkerülhető és megszüntethető a székrekedés, valamint helyreállítható az egészséges bélmozgás. Egy tanulmány állítja, sokkal jobb az emésztése azoknak, akik rendszeresen esznek datolyát, mint azoknak, akik sosem fogyasztják.

3. Segít megküzdeni a stresszel és a depresszióval

A datolyában lévő B6-vitamin segíti a szerotonin és a noradrenalin termelődését, melyek javítják az agy állapotát. A szerotonin szabályozza a kedélyállapotot, miközben a noradrenalin megküzd a stresszel. Kimutatták, hogy a B6-vitamin alacsony szintje depresszióhoz vezethet.

Minél többet viszünk be belőle, annál jobb állapotban leszünk fizikálisan és mentálisan.

4. Energialöketet ad

A datolyában sok a rost, a kálium, a magnézium, sok vitamint és antioxidánst is tartalmaz, ezért tökéletes nassolni való. Ezek és a benne lévő cukrok, mint a glükóz és fruktóz is nagy mennyiségű energiát biztosítanak.

5. Megelőzheti a szívbetegséget

A datolya csökkenti a triglicerid szintet és az oxidatív stresszt, melyek mindegyike rizikófaktora a szívbetegségeknek. Gazdag forrása a káliumnak is, amiről ismert, hogy csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kockázatát, valamint más szívbetegség kialakulásának esélyét.

6. Csökkenti a vastagbélrák kockázatát

A datolya megóvja az emésztőrendszert a káros baktériumoktól, ezzel csökkenti az esélyét annak, hogy a kórokozók a vastagbélben elszaporodjanak. Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen esznek datolyát, megnövelik a belekben a hasznos baktériumok mennyiségét, melyek megakadályozzák a rákos sejtek növekedését a vastagbélben.

7. Csökkenti a szezonális allergiák tüneteit

A datolyának pozitív hatásai vannak az allergiás tünetekre. Hatékonynak találták allergiás rhinitis esetén is a gyulladásos markerek csökkentésében.

8. Segíti a fogyást

Magas rosttartalma miatt jóllakottá tesz, utána sokáig nem éhezünk meg. Ugyanakkor megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását is.

Antioxidánsok is találhatók benne, mint az antocianinok, fenolok és karotinoidok. Ezek megszabadítják testünket a méreganyagoktól, javítják az emésztést, és serkentik az anyagcserét, amivel fogyást eredményeznek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Ha ilyen jo (ebbe nem ketelkedek) akkor a cukorbetegek ehetik? (gondolom NEM) es segit az idoseknek is? (mondjuk 80 tul)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét