A rizs alapvető élelmiszer a világ népességének nagy része számára. Bár a barna rizst egészségesebbnek tartják a fehérnél, mert több benne a vitamin és az ásványi anyag, a legtöbben mégis a fehér rizst kedvelik jobban.
Ez utóbbi is kitűnő forrása a magnéziumnak, a foszfornak, a mangánnak és más ásványi anyagoknak. Annak jártunk utána, hogy mi történik, ha rendszeresen eszünk belőle.

Székrekedést okozhat.

A magas rostbevitel csökkenti a székrekedés kockázatát. Minden plusz gramm rost 1,8%-kal teszi kevésbé valószínűvé a szorulást. A feldolgozott gabonafélékben, mint a fehér rizsben, kevés a rost, ezért azoknak, akik hajlamosak a székrekedésre, ajánlott csökkenteni a fehér rizs fogyasztását.

Megugorhat a vércukorszint.

A fehér rizsnek magas a glikémiás indexe. Egy tanulmány szerint a rendszeres fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ha gyakran eszel rizst, érdemes inkább teljes kiőrlésűt választanod. Bár a szénhidráttartalma ennek is magas, a benne lévő antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és vitaminokkal segíti a vércukorszint szabályozását.

Több zsír rakódhat le a hasadon.

A fehér rizs feldolgozott, finomított élelmiszer, emiatt pedig nem alkalmas arra, hogy fogyj vele. Rosttartalma alacsony, ezért utána gyorsan megéhezel és még több ételt fogsz magadhoz venni. Ha imádod a rizst, válaszd a fekete vagy a barna fajtát, amelyekben több a rost, ami segíti a hasi zsír leadását.

Megemelheti a koleszterinszintet.

Bár a rizsben nincs koleszterin, mégis megemelheti a triglicerid- és a koleszterinszintet is. A rizs nagy mennyiségben magas vércukorszintet eredményez, aminek hatására megugorhat a trigliceridszint is.

Növeli a szívbetegség kockázatát.

A rizsben több arzén található, mint bármely más élelmiszernövényben. Az arzén pedig növeli a rák és a szívbetegség kockázatát. Mérgező az idegek számára, és hatással lehet az agyi funkciókra is. Azok, akik rizs alapú étrendet folytatnak, jobban ki vannak téve ezeknek a betegségeknek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét