Az első párnákat az ókori Mezopotámiában használták. Ezek még kőből voltak, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak őket. Az ősi kőpárnákkal ellentétben amiket ma használunk, azok finom puhák, így nem csoda, hogy sokan csak ezeket ölelgetve tudnak elaludni. Valójában azonban a párnán való alvás nem a legjobb módja a pihenésnek, hiszen nem előnyös sem a testünk, sem a kedélyállapotunk számára.
Tudjuk, hogy megválni a kedvenc párnádtól nem egyszerű, de könnyebben fog menni az elhagyása, ha megismered ennek az egészségedre gyakorolt előnyeit.

1. Megelőzheted a hátfájást.

Sok párnán csak természetellenes testhelyzetben lehet aludni, a támasztás pedig, amit biztosítanak, nem tart sokáig. Bár maga a párna nem okoz hátfájást, súlyosbíthatja a háttérben meghúzódó problémákat. Ha párna nélkül alszol, a gerinced tud pihenni, és a tested is természetes helyzetbe kerül.

2. Segít nyakfájás ellen.

A legtöbb párna nem segít, hogy a megfelelő pózban aludj, sőt, csak ront a testhelyzeten. Ha hosszú időn át van hajlítva a nyakad, az kényelmetlen érzés. A túl puha vagy túl kemény párnák egyformán nyakfájást okozhatnak.

3. Leküzdheted a fejfájást.

Ha fejfájással vagy szédüléssel ébredsz, talán a párnád az oka. A túl magas párnáktól a fej és a nyak előre hajlik, ez pedig extra terhet jelent a nyakizmoknak. Ettől már reggel fájhat a fejed.

4. Csökken a stressz.

Ha a párnád kényelmetlen, akkor csak forgolódsz az ágyban éjszaka. Minél kevésbé alszol nyugodtan, annál kevesebb ideje van az agynak a fontos feladatok ellátására. A folyamatos alvásmegvonás kihat a kedélyállapotra, a gondolkodásra, és fokozza a stresszhormon termelődését napközben.

5. Megelőzheted a pattanásokat az arcon.

Az arcod is hálás lesz, ha nem párnán alszol. Éjjel az arcod mindvégig a párnához nyomódik. Mivel valószínűleg nem mosod mindennap a párnahuzatot, összegyűlik rajta a bőrről a zsír, a piszok és a házból a por is. Ez gyakran okoz pattanásokat, gyulladásokat, és kapcsolatba hozható az idő előtti ráncok kialakulásával.

6. Jót teszel a hajaddal is.

Ha száraz és kócos hajjal ébredsz, jobb, ha a tincseid érdekében elfelejted a párnán való alvást. Mikor éjjel forgolódsz, a hajad a párnához dörzsölődik és töredezni kezd. A párnahuzat magába szívja a hajszálakról a zsírt, így azok szárazzá és törékenyebbé válnak.

Ne feledd, hogy ez a cikk csak tájékoztatási célokat szolgál. Szakmai tanács és diagnózis érdekében kérjük, keresd fel az orvosodat.

Párnával vagy anélkül alszol? Észrevetted, hogy ez milyen hatással van rád?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here