Akár meddőséget is okozhat a cukor – és ez csak egy a megannyi káros hatása közül. Igazi szuperhősnek érezheted magad, ha sikerül teljesen lemondanod róla, viszont ezzel sokat tehetsz az egészséged és az életminőséged javulása érdekében.
Cikkünkből megtudhatod, mi történne a testeddel, ha többé nem fogyasztanál cukrot – vagy legalább egy kis ideig.

1. Könnyebben teherbe esnél.

A cukor közismerten energiát ad azáltal, hogy megnöveli az inzulin mennyiségét a vérben. De az inzulin nagyon hasonlít azokra a hormonokra, amelyek a teherbeesésért felelősek. Ha túl sok finomított cukrot fogyasztunk, annyi inzulin termelődik, hogy összekeveredik a petesejtek érését segítő hormonokkal, így a szervezet elkezd azon dolgozni, hogy csökkentse ezeknek a hormonoknak a mennyiségét. Ennek az eredménye pedig az, hogy nehezebb lesz teherbe esni.

2. Nem leszel annyira éhes, és nem fogsz sóvárogni sem.

Ahogy bekerül a testünkbe, a cukor hatással van a mentális képességeinkre és az önuralmunkra. Tanulmányok szerint a cukor képes függőséget kialakítani. Amikor cukrot fogyasztunk, az éhségérzetet generáló hormonok mennyisége megnő, az éhséget elnyomó hormonok mennyisége pedig csökken. Ekkor kezdünk el sóvárogni a magas kalóriatartalmú ételek után, mint az édességek vagy a pizza, és szinte biztos, hogy túlesszük magunkat.

3. Nőhet az agyad térfogata, és javulhat a memóriád.

Mikor a gyomrunk arra biztat, hogy együnk valami édeset, az agyunk erre nemet mond. Tanulmányok szerint, ha nem is hízunk el a cukortól, az agyunk akkor is érzi, hogy valami nincs rendben, hiszen a kognitív képességeink lelassulnak. Romolhat a memória és a döntéshozó képesség. Az agyunk veszít a térfogatából, és bizonyos területei kisebbek lesznek, állítják a kutatások.

4. Megszűnhetnek a hangulatingadozások, javulhat a közérzeted.

A túl sok cukor hangulatingadozáshoz vezethet, akár depressziót is előidézhet. Ha sok finomított cukrot fogyasztunk, erősödik a szorongás, és nehezebben tudjuk élvezni az életet. Ennek oka, hogy a finomított cukor elvonja a B-vitamint a szervezettől, márpedig ez a vitamin az egyik legfontosabb a kedélyállapotunk szempontjából. Az orvosok az inzulint nemcsak a cukorbetegség kezelésére használják, hanem (!) depresszió esetén is, mégpedig jó eredménnyel.

5. Elkerülheted az auto-brewery syndrome (ABS) nevű betegséget.

Az önsörfőző-szindróma azt takarja, hogy a cukor erjedni kezd az emésztőrendszerben, nagyjából úgy, mint a sörfőzésnél. Emiatt akár becsípve is érezheted magad, hiszen a folyamat közben etanol szabadul fel és kerül be a véráramba. A belekben az erjedés természetes folyamat, de a cukor súlyosbítja, hatására pedig gombák és baktériumok indulhatnak szaporodásnak.

6. Megelőzhetsz bizonyos bőrproblémákat.

Ha a cukorra gondolunk, egyből az elhízás jut eszünkbe. De a bőrgyógyászok más veszélyre is figyelmeztetnek. A cukor ugyanis hormonális stresszt okoz, ami sápadtsághoz vezet. Ebben az esetben a bőrtónus szürkéssé válik, a szemöldök elvékonyodik, az arcon pöttyök jelennek meg, a bőr elvékonyodik.

7. Sűrűbb lehet a hajad.

A bőrgyógyászok szerint a cukor a hajszálak elvékonyodását és hajhullást is okozhat. Ennek oka, hogy a megnövekedett glükózszint hatására felborul az inzulin és a szteroidok szintje, a hormonális egyensúly pedig valódi hullámvasúttá válik. A fejbőr kevesebb tápanyaghoz jut, aminek hajhullás lesz az eredménye. A megfelelő diétával sem lehet helyrehozni a már elszenvedett károsodást, de a további hajhullás megelőzhető.

8. Kevesebb arc- és testszőrzeted lesz.

Ha finomított, feldolgozott cukrot eszünk, fokozott szőrnövekedést tapasztalhatunk – állítják a tudósok. A cukor növeli az inzulin mennyiségét a vérben, amelynek hatására megemelkedik a tesztoszteronszint. Ez a hormon fokozza a szőrnövekedést, és pigmentáltabbá teszi a szőrszálakat. Ez azt jelenti, hogy sötétebb szőrszálak lesznek a hasunkon és az ajkunk felett. A magas inzulinszint és az inzulinrezisztencia a policisztás ovárium szindrómával is összefügg.

9. Lassabban fog öregedni a bőröd.

A cukor nemcsak pattanásokat okoz, hanem a bőr öregedését is felgyorsítja. Ha bekerül a szervezetbe, részt vesz a kollagén károsításában, ezt a folyamatot az UV-sugárzás pedig csak még inkább felgyorsítja. A bőr vékonyabbá és kevésbé rugalmassá válik, elkezd megereszkedni, és megjelennek rajta a ráncok. A cukor képes elnyomni a növekedési hormont, aminek fontos szerepe van az anyagcserében. Enélkül a hormon nélkül öregebbnek nézünk ki és öregebbnek is érezzük magunkat.

10. Erősek maradhatnak a csontjaid.

Széles körben elterjedt vélemény, hogy a só törékennyé teszi a csontokat, mivel elvonja a kalciumot a szervezetből. De az orvosok szerint a cukor még veszélyesebb lehet. Kutatások szerint akadályozza a D-vitamin hasznosulását, valamint elvonja a csontokból a kalciumot, a magnéziumot és más tápanyagokat. Ennek következtében csontritkuláshoz, törékeny csontszövet kialakulásához vezet.

11. Búcsút mondhatsz a menstruációs görcsöknek.

Talán jó megoldásnak tűnik, hogy a menstruációs görcsöket a kedvenc csokiddal csillapítsd, de ezzel csak rontasz a helyzeten. Az orvosok szerint a cukor csak fokozza a görcsöket, mivel gyulladáskeltő hatása van. Puffadást, hasfájást okoz, ezzel pedig nem könnyíti meg a menstruáció napjait.

12. Javul az immunrendszered működése.

Ha rendszeresen eszel cukrot, és a mennyisége folyamatosan magas a véredben, gyengülni fog az immunitásod. A cukor hatással van a fehérvérsejtekre, amelyek a baktériumok és fertőzések ellen hivatottak harcolni. Mikor megiszol 1 liter üdítőt vagy megeszel 100 gramm cukrot, az immunsejtek aktivitása 40%-kal csökken. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszeredet tulajdonképpen kiiktatod a következő 4-5 órára.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here