Ha reggelente az első dolgod beugrani a zuhany alá, aztán edzés után is rögtön lefürdesz, este pedig hosszú, forró fürdőt veszel, mielőtt ágyba bújsz, az ártalmasabb lehet az egészségednek, mint hinnéd. Ha túl gyakran és túl sokat állsz a zuhany alatt, az károsíthatja a bőrödet, de még a szaporítószerveid egészségére is kihathat.
Mélyebben beleástuk magunkat a témába, hogy megtudjuk, a napi többszöri zuhanyzás miért nem jó ötlet.

1. Zsírosabbnak tűnhet tőle a hajad.

A frissen mosott haj szép és kellemes érzést ad, de ha túl gyakran samponozod a tincseidet, még zsírosabbá teszed őket. Minden alkalommal, mikor a samponodat használod, a fejbőröd kissé kiszárad, erre válaszul pedig még több faggyút fog termelni. Ha az a szokásod, hogy naponta mosol hajat, a fejbőröd azt az üzenetet kapja, hogy mind több faggyút kell termelni, hogy megelőzze a fejbőr túlzott kiszáradását. Ettől pedig gyorsabban fog zsírosodni a haj.

2. Elkezded száraznak érezni a bőrödet.

Bár a rendszeres zuhanyzás elhagyása nem hangzik valami jól, ha túl gyakran tusolsz, többet ártasz, mint használsz magadnak. A tusfürdők, a szappanok és a meleg víz eltávolítják a bőrről a hasznos baktériumokat és az olajos réteget. Ezek az olajok segítenek a bőrnek tovább fiatalnak és ragyogónak maradni. Egyes bőrgyógyászok a heti 2-3-szori zuhanyzást javasolják a viszketés és a bőr kiszáradásának megelőzése érdekében.

3. A szokottnál több korpát fedezhetsz fel.

Sok samponról állítják, hogy fényessé, dússá és korpamentessé teszik a hajat, de ha túl gyakran használod őket, akkor éppen ellenkezőleg működnek. A túl gyakori hajmosástól a fejbőr viszketővé és irritálttá válik. Ez pedig akár korpásodáshoz is vezethet, egyes esetekben pedig hajhullást is előidézhet.

4. Érzékenyebb lesz a bőröd.

Egy hosszú, forró fürdő egészséges módszernek tűnik ahhoz, hogy tiszta maradj és a kórokozókat is kordában tartsd. De ha a tested érintkezhet szennyeződésekkel és baktériumokkal, erősödni fog az immunrendszered, és hatékonyabban tud harcolni a vírusok ellen. A túl gyakori zuhanyzás összezavarja a bőr mikrobiomját, ettől a bőr irritált lesz, berepedezik és kipirosodik.

5. Nehezebb lehet kifésülni a hajad.

Ha rögtön tusolás után elkezded szárítani a hajad, lehet, hogy úgy fogsz kinézni, mintha most jöttél volna a fodrásztól, de ha mindennap így teszel, az nem lesz jó a hajadnak. A túl gyakori hajmosástól a haj száraz, sérülékeny és töredező lesz. Ha a hajad gyenge és könnyen törik, nehezebb fésülni és formázni.

6. Hatással lehet a szaporítószervekre is.

Az intim részeid természetesen tisztítják magukat. Az illatosított szappanok és gélek használata megváltoztathatja az egészséges pH értéküket. Emiatt felborul a bakteriális egyensúly, irritáció lép fel, és még a szaporítószervek is károsodhatnak. Jobb, ha kímélő, illatmentes tisztítókat használsz az intim részekre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét