Több mindent is tehetsz, mikor legyet látsz az ételen. Például rögtön kidobhatod az ételt, de sokan azután is gond nélkül elfogyasztják az ebédet, hogy előtte látták rajta a legyet mászkálni. Ezek a rovarok nagy problémát tehetnek a tányérunkra, ezért jobb tisztában lenni azzal, mit is várhatunk, ha megszállják az ételeinket.

A legyek legalább az utolsó dolognak a maradványaival, amire rászálltak, beszennyezik az ételünket. De a dolog még ennél is komplikáltabb.

1. Ráhányhatnak az ételre.

A legyek úgy táplálkoznak, hogy folyadékot szívnak fel a szájszervükkel, ami olyan különleges, hogy bármilyen ételt képesek vele folyadékká alakítani. Ehhez a nyálukat fecskendezik az ételbe, ebben pedig bárminek a maradványa megtalálható, amit korábban felszívtak (például ürülék vagy romlott hús).

2. Belepetézhetnek az ételbe.

A finom maradék, amit későbbre tettél félre, tökéletes fészek a petéknek. Idővel a petékből lárvák, majd újabb legyek lesznek, melyek baktériumokkal fertőzhetnek meg. Legközelebb, ha teszel magadnak félre ételt, mindig takard le.

3. A lábaikkal és a szárnyukkal baktériumokkal fertőzhetik meg az ételt.

Azt már tudjuk, hogy a legyek belül tele vannak baktériumokkal. De azt tudtad, hogy még ennél is több található a testük felszínén? Tudósok szerint minden egyes lépés, amit egy légy megtesz, baktériumfészkeket hagy maga után. Ez azt jelenti, hogy amihez hozzáérnek, azt komolyan megfertőzhetik.

4. Több mint 60 betegséget hordozhatnak.

A legyek legalább 65 különböző betegséget tudnak átadni az embernek. Ebbe beletartozik a vérhas, a hasmenés, a kolera és a lepra is. De nemcsak az emberekre jelentenek veszélyt, hanem ugyanígy az állatokra is, például megfertőzhetik a tyúkokat és a disznókat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here