Annak ellenére, hogy a közvélemény igencsak kritikus egyre idősödő kinézetével, Michael Douglas bátran visszatér a reflektorfénybe szeretett családjával az oldalán. Miközben ítélkezéssel szembesül, családja megingathatatlan szeretete és támogatása ereje forrásaként szolgál, emlékeztetve arra, hogy mi számít igazán az életben.

Önzetlenül szüneteltette a karrierjét, hogy odaadó apa lehessen.

Michael Douglas életének apaként is megvoltak a maga nehézségei. Kezdetben a hollywoodi karrier lendülete vitte magával, de igyekezett egyensúlyt teremteni a hírnév és a szülői szerep között. 34 éves volt, mikor megszületett első fia, Cameron a Diandra Lukerrel kötött, viharos házasságából. Ő még nem kapta meg a kellő figyelmet édesapjától.

Miután évekig küzdött fia ellentmondásos döntéseivel, Michael Douglasnek végre sikerült egy pozitívabb életút felé terelni fiát. Közös útjuk mély kötelék kialakulásához vezetett apa és fia között. “Voltak pillanatok, mikor a remény elveszni látszott, de aztán kiderült, hogy még sincs veszve minden – emlékezett vissza Douglas. – Az élet krízisek egymásutánja lett. Azt hittem, el fogom veszíteni őt.”

Ahogyan Michael megpillantotta Catherine Zeta-Jonest, mindent elsöprő köteléket érzett, és legbelül tudta, hogy ő lesz gyermekei anyja. Csupa őszinteséggel és meggyőződéssel a szemébe nézett, és azt mondta: “Én leszek a gyermekeid apja.”

2000-ben összeházasodtak, és ebben az évben megszületett első gyermekük, Dylan Michael. 3 évvel később az örömük megkétszereződött lányuk, Carys Zeta Douglas születésével.

Gyermekei születésével Michael azon kezdett gondolkodni, milyen lépéseket kell megtennie annak érdekében, hogy gyermekeit normális, gondoskodó nevelésben részesítse. Ezért döntött úgy, hogy őket helyezi előtérbe. “A karrierem volt a legfontosabb dolog az életemben. A házasság és a gyerekek csak ezután következtek – vallotta be. – Ez most teljesen átfordult. Sosem gondoltam volna, hogy az én koromban családot alapítok és élvezem a gyereknevelés örömeit.”

“Az első házasságomban a karrierem volt a legfontosabb az életemben – mondta. – Teljesen tisztában vagyok vele, hogy hibákat követtem el. Voltak hiányosságok.” Tanulva a múltban elkövetett hibákból, Michael most minden erejével azon van, hogy a legjobb és a gyermekei életében a lehető legjobban jelenlévő apa legyen.

Megtanult olyan dolgokat, melyek korábban nem voltak egyértelműek számára. “Mostantól kezdve minden erőmmel azokra koncentrálok, akik a legközelebb állnak hozzám. Mikor fiatal vagy, akkor csak magaddal foglalkozol megszállottan. Aztán ahogyan öregszel, hirtelen elkezded értékelni a kapcsolatokat, jobban megérted az élet gyengeségeit, megbocsátóbb leszel. És több időd jut a gyerekekre. Ez pedig boldogabbá teszi a házasságot és a családi környezetet.”

Lányát sokat gúnyolták édesapja életkora miatt.

Hogy ilyen idősen lett újra apa, nagy hatással volt Michaelre, számos szempontból újragondolta az életét. “Manapság bele vagyok merülve az apa és a férj szerepébe. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen idős koromban családot alapítok. Nagyra becsülöm ezt az időt.”

De ez nemcsak neki volt nehéz, hanem lányának, Carysnek is, akinek szembe kellett néznie az emberek gúnyolódásával és ítélkező pillantásaival. Apja mellett felnőve hozzászokott az olyan megjegyzésekhez, mint: “Jött érted a nagyapád.”

A bántó megjegyzések ellenére Carys mindig átlagos apaként tekintett édesapjára, függetlenül a hírnevétől vagy az életkorától. Egész gyermekkora során nem érzékelt semmit apja sztárságából, hiszen nem volt reflektorfényben.

“Azt hittem, apám palacsintakészítő – vallotta be Carys. – Nem tudtam, hogy színész. Őszintén mondom.”

A megjelenése miatt kapott kritikák ellenére Michael számára továbbra is életének két nője a legfontosabb.

A Cannes-i Filmfesztiválon Michael Douglas megjelenése felejthetetlen volt. Büszkén állt a két nő között, akik életében a legfontosabbak: lánya és felesége. A köztük lévő szoros kapcsolat csodálatot váltott ki a közönségből, különösen Carys kapcsán, akinek a tekintetéből is kiderült, mennyire szereti és csodálja édesapját.

Sajnálatos módon a kritikusok figyelme egyből Douglas külsejére irányult, és lekicsinylő megjegyzéseket tettek rá. Ahelyett, hogy elismerték volna a kinézetét vagy a kedves pillanatokat, igazságtalan módon “öregnek” és “őskövületnek” titulálták.

A megjegyzések ellenére Michael magabiztosságot és büszkeséget sugárzott a vörös szőnyegen a két lenyűgöző nő mellett állva. Miközben a fotósoknak pózoltak, Carys büszke arckifejezéssel nézett rá, nem befolyásolta az apja korával kapcsolatos negativitás.

A reflektorfényben való létezés ellenére Michael tudatosan veszi magát körül azokkal az emberekkel, akiket a legjobban szeret. Minden lehetőséget megragad, hogy kifejezze, mennyire értékeli őket, különösen szeretett feleségét.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét