Ha észrevetted, hogy a bőröd színéhez képes sötétebb foltok jelentek meg rajtad, annak több oka is lehet. Okozhatja betegség, ami orvosi kezelést igényel, de szerencsére nem minden esetben van erről szó. Ez a pigmentáció teljesen ártalmatlan is tud lenni, a legtöbb esetben nem kell aggódni miatta. De mindig az a biztos, ha kikéred az orvos véleményét.
Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen okai lehetnek a pigmentfoltok kialakulásának, és az elkerülésükhöz is adunk tippeket.

Az ártalmatlan pigmentfoltoknak több típusa van.

A májfolt (melasma) jóval gyakoribb a nők körében. Hátterében hormonális változás áll. Ilyen változást okozhat a terhesség vagy a fogamzásgátló szedése is. Ebben az esetben a pigmentfoltok maguktól eltűnnek szülés után vagy a tabletta abbahagyását követően. A stressz is kiválthatja őket.

A foltok általában az arcon jelennek meg, de a test más részein is kialakulhatnak. Nem okoznak semmilyen egészségi problémát, de ha kellemetlennek érzed, a kezelésről orvostól kaphatsz felvilágosítást.

Az öregségi májfoltok általában 40 éves kor után jelennek meg. Bárhol kialakulnak a testen a túl sok napfény hatására, de ezek is ártalmatlanok. Az UV-sugarak hatására a bőr színét adó melatonin fokozottan kezd el termelődni. De a kor előrehaladtával ez magától is megtörténik.

A gyulladás utáni hiperpigmentációt a bőrt ért sérülés vagy gyulladás okozza. Kiváltó oka lehet akné, heg, égés vagy hólyag. Idővel magától eltűnik.

A pigmentfoltokat megelőzni és halványítani is lehet.

1. Vizsgáld át az étrendedet.

Amit eszel, az kihat a bőrödre is. Figyelj arra, hogy tápláló ételeket fogyassz. Azzal is megelőzheted a pigmentfoltokat, ha a hormonjaid rendben vannak, ha nem tartózkodsz túl sokat a napon, és óvakodsz a fertőzésektől.

Egyes ételek csökkentik a pigmentfoltok megjelenésének esélyét. Ilyen a gránátalma, a spenót, a kelkáposzta és a sárgarépa. Ezek biztosítják azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és egészséges zsírokat, amelyekre a bőrnek szüksége van. Fontos az is, hogy elegendő vizet igyál. A szójababot, a lenmagot és a fokhagymát viszont kerüld, mert ezekben sok az ösztrogén.

2. Ne érj folyton a bőrödhöz.

Mindig nagy a kísértés, hogy megvakard a szúnyogcsípést vagy kinyomj egy pattanást. Tényleg nehéz ellenállni, de ha tartózkodsz az ilyesmitől, csökkentheted azoknak a gyulladásoknak az esélyét, amelyek pigmentfoltok kialakulásához vezethetnek. Piszkos kézzel se érj a bőrödhöz.

3. Védd magad a napfénytől.

Kerüld a közvetlen napfényt, ne tartózkodj túl sokat a tűző napon. Hogy megelőzd a bőr elszíneződését, mindig használj fényvédőt vagy viselj lenge ruhákat, amelyek eltakarják a bőrödet. A hidratálás is segít a bőrnek az UV-sugarak okozta károsodás csökkentésében.

4. Használj természetes készítményeket.

A pigmentfoltokat természetes készítményekkel lehet halványítani. Az eperfa kivonat, a zöld tea és a kurkuma is segíthet. Ezek javítják a bőr állapotát, és csökkentik a hiperpigmentációt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here