Nem titok, hogy a gazdag embereknek egy sor jó szokásuk van és gyakran éppen emiatt olyan sikeresek. De mi van akkor, ha valaki, akinek nincsenek milliók a számláján, úgy dönt, hogy ugyanezeket a szokásokat fogja követni? Vajon hogyan változik meg ettől az élete?
A következő történet főszereplője 6 hónapon át követte a világ leggazdagabb embereinek szokásait. Nézd meg, mi történt vele!

1. Legalább napi 30 perc edzés

“Eddig nem edzettem sokat. Néha lementem a terembe, de aztán teljesen megfeledkeztem róla, és havonta kb. egyszer mozogtam. Ennek persze semmi értelme nem volt, ezért ki kellett találnom egy rendszert és egy jó okot arra, hogy többet edzek.

Elhatároztam, hogy a dolgoknak ezentúl másként kell menniük. Beiratkoztam egy edzőterembe, de ezúttal már heti 4-szer jártam le edzeni.

A képen a naptáramat láthatod (piros körök jelzik, mikor edzettem) és az edzésprogramomat, amit az interneten találtam magamnak.

A legnehezebb része a cuccom összepakolása és az elindulás volt egy nehéz munkanap után. Csak arra vágytam, hogy heverhessek a kanapén, pihenjek, megnézzek egy filmet vagy aludjak. De ha a naptárban az adott nap be volt jelölve, akkor el kellett mennem az edzőterembe, nem volt választás.

Nem kellett sokáig kényszerítenem magam erre. 10 nappal később már a szokásommá vált. Az esti lustaság és fáradtság eltűnt, a testem készen állt a fizikai aktivitásra. Mivel a méreganyagok gyorsabban tudták elhagyni a testemet, jobban aludtam és korábban keltem fel. Ezenkívül az edzés tökéletes volt a relaxálásra. Észrevettem, hogy jóval nyugodtabb vagyok és jobban is tudok koncentrálni.”

2. Folyamatosan ismerkedni új emberekkel

“Azt mondják, a kommunikáció a sikeres emberek egyik legfőbb titka. A kísérlet során ezért próbáltam annyi új emberrel megismerkedni, amennyivel csak tudtam.

Először készítettem egy listát azokról, akiket már ismerek és két csoportra osztottam őket:

  1. Hasznos emberek: Akikkel jól érzem magam és akikkel mindig szeretek találkozni.
  2. Mérgező emberek: Akiktől rosszul érzem magam és akikkel kerülöm a találkozást.

Hogy új barátokat szerezzek, úgy döntöttem, hogy elmegyek kiállításokra és különböző olyan eseményekre, amik érdekelnek. Meglepett, hány új és érdekes emberrel találkoztam csupán egyetlen nap alatt. Sokat tanultam is tőlük. Lehet, hogy ez segít valamilyen célom elérésében a jövőben.”

3. Meditálni mindennap

“A sikeres emberek nemcsak a testükre fordítanak figyelmet, de a lelkükre is. Hogy relaxáljanak és mentálisan is frissek maradjanak, mindennap meditálnak.

Hogy ne halljam a külvilág zajait, ingyenes meditációs alkalmazásokban bekapcsoltam a természet hangjait.

A meditáció nagyon jó arra, hogy kitisztuljon a fejed és újult energiával vágj neki a feladatoknak (főleg, ha egy határidő is sürget). Korábban nem gondoltam, hogy ennek lehet bármi jelentősége.

Ezért elhatároztam, hogy mindennap fogok meditálni. Vagy este, 20 perccel elalvás előtt fogtam bele vagy elosztottam két részre és egyszer reggel, egyszer pedig este meditáltam.

A második héten vettem észre a hatását. A szokásos feszültség csökkent bennem, napközben könnyebben át tudtam gondolni a feladataimat, és sok kérdésre könnyebben találtam meg a választ, mint korábban.”

4. Hasznos könyvek olvasása

“Imádom a könyveket. Imádom, ahogy kinéznek és imádom őket megvenni. De ritkán van időm arra, hogy olvassak. Ezért van sok olyan könyvem, amit még soha nem olvastam el.

A sikeres emberek nem szórakozásból olvasnak, hanem azért, hogy valami hasznos dolgot ismerjenek meg. Ezért általában önéletrajzokat, történelmi és önfejlesztő könyveket vagy üzleti irodalmat olvasnak. Én is ilyen könyveket választottam most magamnak.

Elhatároztam, hogy mindig magammal viszek egy könyvet és olvasok munkába menet, hazafelé és ebéd közben is. De edzés és gyaloglás közben sem hagytam ki, ilyenkor podcastokat vagy hangoskönyveket hallgattam.

Az első hónap alatt elolvastam (és fel is fogtam) majdnem 4 könyvet. Nagyon hasznosak voltak.”

5. Célokat kitűzni és elérni őket

“Hogy a feladataim káoszából kiutat találjak, készítettem egy listát, beosztottam a feladatokat egész hétre. Ehhez sima jegyzetlapokat és applikációkat is használtam. A jegyzetlapokra azokat a feladatokat írtam fel, amiket aznap vagy a héten kell megcsinálnom.

Eleinte, mikor ránéztem a naptáramra és a listáimra, azt gondoltam, a kísérlet végéig sem leszek képes ennyi mindent megcsinálni. Aztán kiderült, hogy a dolog egyszerűbb ennél. Bár azt hittem, nem fogom elérni a céljaimat, az első hét során több dolgot tudtam megcsinálni, mint a teljes előző hónap alatt. És kimerültnek sem éreztem magam tőle.”

6. Egyszerű ruhákat viselni

“Sok gazdag embernek van ún. legó gardróbja. Ez azt jelenti, hogy a ruhatárukban csak néhány olyan alapdarab található, melyek jól kombinálhatók egymással. Mark Zuckerberg például évek óta ugyanolyan ruhákat vásárol.

Elhatároztam, hogy ugyanezt fogom tenni. Minden feliratos pólót, szakadt farmert és hasonlót félredobtam. Elmentem és vettem néhány egyforma pólót, pulcsit, egy farmert és betettem őket a szekrénybe.

Ez volt az egyik legjobb döntésem. Ettől kezdve nem töltöttem azzal az időmet, hogy eldöntsem, vajon mit vegyek fel. Nem gondolkodtam azon, hogy divatosan nézek-e ki vagy sem. Rengeteg pénzt is spóroltam, mivel a divatos ruhák mindig drágábbak.”

7. Takarékosság

“Közismert, hogy a tehetősek többsége nem pazarolja a pénzét felesleges dolgokra, és nagyon figyel a kiadásaira. Hogy kövessem a példájukat, én is elkezdtem számba venni a kiadásaimat.

Minden dolgot felírtam, amit vásároltam, így a listából kiderült, hogy mire megy el a pénzem. Észrevettem, hogy így sokkal kevesebb pénzből meg tudom oldani a heti bevásárlást.

A nagyobb kiadásokra más stratégiát találtam ki. Minden alkalommal, mikor venni akartam valamit, megkérdeztem magamtól, hogy hasznos lesz-e számomra az adott dolog vagy jobbá tesz-e majd engem. Ha a válasz igen volt, akkor felírtam a dolgot a következő vásárlások listájára. 2 héttel később újra átnéztem a listát, és ha még mindig meg akartam venni azt a bizonyos dolgot, akkor megvettem. De sokszor csak rövidtávon vágytam rá.

Az első hónap alatt a fizetésem 40%-át sikerült félretennem ezzel a módszerrel, a második hónap alatt pedig közel 60%-át.”

8. Korán kelni és feküdni

“Ezt a szokást volt a legnehezebb elsajátítani, mert későig szoktam tévézni, reggelente pedig többször is ki szoktam nyomni az ébresztőt.

Hogy megoldjam ezt a problémát, elhatároztam, hogy mindennap ugyanabban az időpontban fogok felkelni, és egy órával korábban megyek be dolgozni. Segítségül hívtam egy alkalmazást is, ami követte a szívritmusomat, és ha észrevette, hogy még alszom, miután megszólalt az ébresztő, addig vibrált, míg fel nem keltem.

Kb. 3 napba telt és mindennap iszonyú nehéz volt, mire az ébresztőre fel tudtam kelni. Az első hét végére viszont észrevettem, hogy délig jóval több mindent tudok megcsinálni, mint korábban egy egész nap alatt. Van abban is valami jó érzés, hogy te már fent vagy, mikor még mindenki más alszik.”

Összefoglalás

“Ezek a szokások segítettek, hogy jobb, egészségesebb és okosabb legyek. Nagyban megváltoztatták az életem. Nem volt könnyű, de most már többet olvasok, kevesebbszer vagyok fáradt, új és érdekes embereket ismertem meg, és okosabban használom ki a szabadidőmet.

Ezután is követni fogom ezeket a szokásokat és újakat is teszek hozzájuk. Az eredményről pedig majd beszámolok!”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here