Megesett már veled, hogy a kellemes nyári estéken a tűz körül, a strandon vagy épp a családi túrákon gyakorlatilag beborítottak a szúnyogcsípések, míg a többiekre jóformán rá se néztek a vérszívók? Nos, most kiderül, mi is az a tudományos ok, amiért néhány ember sokkal finomabbnak tűnik a szúnyogok számára, mint mások. Sőt, adunk néhány extra tippet, hogyan is kerülhetnéd el a jövőben ezeket az idegesítő, viszkető csípéseket.

Hogyan választják ki a szúnyogok, hogy ki is legyen a „főétel”?

Számos tényezőtől függ, hogy hogyan is választják ki ezek a szárnyas rovarok az „áldozatukat”, sajnos szinte mindegyik az irányításunkon kívül esik. Lássuk, mi tesz néhány embert igazán vonzóvá a szúnyogok számára:

A szúnyogok imádják azokat, akik nehezebben veszik a levegőt

A szúnyogokat vonzza a lélegzetünk, pontosabban a kifújt széndioxid. Tehát, ha a szabadban edzel, és megnövekszik a légzésszámunk azonnal a szúnyogok „radarjára” kerülünk. Sajnos, így a szúnyogcsípéseknek azok is ki vannak téve, akik nehézlégzéstől szenvednek, például az asztmások, a mozgásukban korlátozott túlsúlyos emberek vagy a terhes nők.

A szúnyogok kedvelik az izzadt embereket

Az izzadtság alkotóelemei közül a szúnyogokat a tejsav vonzza a leginkább. Minél jobban izzadsz, annál ízletesebb vagy számukra. Tulajdonképpen van néhány dolog, ami azt bizonyítja, hogy a „régi” izzadtság jobban vonzza a szúnyogokat, mint a „friss.” Ezért is van az, hogy minél régebben zuhanyoztunk, annál több szúnyogcsípést találunk magunkon.

A szúnyogok odáig vannak azokért, akik fogyasztottak egy kis alkoholt

Rossz hír azok számára, akik a kellemes nyári estéket a verandán töltve élvezik egy finom pohár bor mellett, hogy egy 2002-es tanulmány kimutatta, hogy az izzadtságban és a lélegzetben megnövekedett etanol tartalom csak úgy vonzza a szúnyogokat.

A szúnyogoknak különös ízlése van, ami a baktériumokat illeti

A testünkben hemzsegnek a baktériumok, s ezek is hozzájárulnak a testünk egészségének és egyensúlyának fenntartásához. Mindenki mikroflórája egy kicsit más mint a többieké, néhány baktérium a szúnyogok távoltartásáért felelős, ám vannak olyanok is, melyek már-már „vacsorára invitálják” őket.
Egy 2011-es tanulmány szerint azok az emberek, akinek az átlagostól több baktérium van a bőrükön, sokkal vonzóbbak a szúnyogok számára. A tanulmány során elsősorban a lábakat tesztelték, így ha olykor-olykor büdös a lábad, te vagy a tökéletes célpont. A kutatás azt is kimutatta, hogy a Staphylococcus baktérium kimondottan vonzza a szúnyogokat, ellenben a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium egyáltalán nem.

A szúnyogok imádják a 0-s és az A vércsoportú emberek vérét

Egy 2003-as tanulmány szerint a szúnyogok leggyakrabban a 0-s vércsoportú emberekre szállnak, s őket követik nem sokkal az A vércsoportúak. A B és AB vércsoportúak azonban nincsenek túl nagy hatással a szúnyogokra. A mai napig nem tudják biztosan, miért is szeretik ennyire a szúnyogok ezeket a vércsoportokat.

Hogyan tartsuk távol a szúnyogokat?

A legésszerűbb válasz egyértelműen az, hogy használjunk rovarriasztó sprayt, ám a bennük található DEET nevű anyag káros lehet az egészségre. A Health Canada korlátozta a DEET használatát a szúnyogirtókban. Az EWG nonprofit szervezet a következőképpen nyilatkozott:

„Az 1988-as EPA óta folytatott laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a DEET hatással lehet a patkányok idegrendszerére (Abdel-Rahman 2001, Corbel 2009). Azok az emberek, akik használtak olyan szereket, melyekben megtalálható a DEET, olyan tünetektől szenvedtek, mint bőrkiütés, szédülés, nehéz koncentrálás és fejfájás. A rovarirtókban használt DEET-tel foglalkozó kutatások szerint ezek a szerek neurológiai károsodásokat és epigenetikus változásokat okozhatnak (Abdel-Rahman 2001, Manikkam 2012).

A bizonyítékok áttekintése után, az EWG továbbra is úgy gondolja, hogy a DEET általánosságban biztonságosabb, mint, ahogy az emberek feltételezik, s a különböző betegségeket hordozó állatoktól nyüzsgő területeken élők számára továbbra is jó lehetőségnek számít a DEET.”

Ugyan a DEET termékek jelenleg is legálisak, és kis mértékben biztonságosak, ám mégis van néhány más természetes alternatíva, melyek remekül használhatóak, főként az olyan területeken, ahol nincs jelen a Zika-vírus és a malária.

Természetes szúnyogirtók:

  • Keverj össze citromos eukaliptuszolajat bázisolajjal (1:10 arányban), majd permetezd szét a testeden. Fontos! Napon ne használjuk!
  • Ültess levendulát a kertbe, vagy használj levendula illóolajból és bázisolajból készült keveréket!
  • Dobj kakukkfüvet a tábortűzre, vagy tegyél kakukkfűolajból és bázisolajból készült keveréket a bőrödre!
  • Égess citromfű gyertyát!
  • Permetezz teafaolajból és bázisolajból készült keveréket magadra!
  • Készíts házilag szúnyogriasztó gyertyát ezzel a módszerrel!
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét