Kihagyni a liftezést és inkább a lépcsőt választani kemény döntés és fizikailag is kihívás. Mindannyiunkkal előfordul, hogy kifogyunk a szuszból, még akkor is, ha rendszeresen edzünk. Szerencsére ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy még többet kell edzenünk vagy hogy egészségi problémáink vannak. Valószínűleg nincs miért aggódni.

Ha egészségi probléma áll a háttérben.

Ha nehezen bírod a lépcsőzést, feltehetően nincs miért aggódnod. De ha mellkasi fájdalom, a láb vagy a boka dagadása, esetleg köhögés lép fel, az egészségügyi problémára utalhat, ezért jobb, ha orvoshoz fordulsz.

Nem melegítettél be.

Edzés előtt általában bemelegítünk. Ez azért fontos, mert segít felmelegíteni az izmokat, fokozatosan növeli a vér- és az oxigénáramlást, csökkenti a sérülés veszélyét.
Amikor elkezdesz felmenni a lépcsőn, a pihenés állapotából gyorsan aktívvá válsz anélkül, hogy előtte bemelegítettél volna. A testednek ezért keményebben kell dolgoznia, hogy több oxigént szállítson az izmokba rövid idő alatt, így a szívritmusod is szaporább lesz. Ebben az esetben természetes, ha kifulladsz.

Nem olyan, mint egy szokványos kardió.

A lépcsőzés során más energiarendszer lép működésbe, mint a megszokott kardió gyakorlatoknál. Ezt foszfagén energiarendszernek hívják, és akkor kerül felhasználásra, mikor az izmoknak sok energiára van szükségük rövid távú, de intenzív tevékenységhez. Vannak bizonyos molekulák, melyre a rendszernek szüksége van a működéshez, de ezekből nincs sok. Ezért normális, ha nagyon rövid, de intenzív tevékenység során jobban kifulladsz, mint egy hosszabb, de egyenletesebb kardió edzés során.

Gyorsabban fáradnak el az izmok.

Az izomrostoknak két fajtája van: a lassú és a gyors rángásúak. Ha gyakorlott futó vagy, a hosszú távú futásra is képes vagy a lassú rángású izomrostoknak köszönhetően, amelyek kevésbé fáradnak el, ugyanakkor nem túl erősek. Mikor a lépcsőn mész fel, a gyors rángású izomrostokra van szükség a gyors, robbanásszerű mozdulatokhoz, de ezek gyorsabban elfáradnak.

Aki keveset edz, lehet, hogy nem fogy ki olyan gyorsan a szuszból, mint aki sokat mozog.

Ha az állóképességedet futással növeled, többet használod a lassú rángású izomrostokat, melyek az aerob anyagcserére támaszkodnak. Mikor azonban a lépcsőn mész fel, ezek a rövid aktivitási hullámok anaerob anyagcserét igényelnek. Ez szén-dioxidot és hidrogént termel, amire az állóképességi sportot űzők érzékenyebbek, mint mások. Ezért könnyebb felmenni a lépcsőn annak, aki nem edz sokat, mint annak, aki rendszeresen sportol.

Így könnyítheted meg a lépcsőzést.

Egyszerűen lépcsőzz gyakrabban. Mivel általában keveset lépcsőzünk, érthető, hogy a testünk nincs hozzászokva ehhez a fizikai aktivitáshoz, ezért jóval nehezebben megy, mint hinnénk. Minél gyakrabban csinálod, annál edzettebb leszel ezen a téren is.

Kipróbálhatsz olyan gyakorlatokat is, mint a sprintelés, ugrálás vagy más robbanásszerű mozgások, melyek hirtelen energiát igényelnek, mint a lépcsőzés. Egy másik módszer a fenék és a lábak edzése guggolással és kitöréssel.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét