Egy új kutatás szerint egy forró fürdő vagy zuhany lefekvés előtt elősegíti a jobb alvást. Úgy tűnik, a japánok már régóta tudják ezt. De azt is, hogy az esti fürdés mellett nem csupán ez az egy érv szól.

A japánoknál a fürdés valódi szertartás.

A fürdés a japánoknál egy több lépésből álló rituálé. Először lezuhanyoznak, hogy lemossák magukról a piszkot, az izzadságot, majd ezután vesznek egy hosszú, luxus fürdőzést. Zöld teát és más gyógynövényeket tesznek a fürdővízbe, hogy még jobban ellazuljanak, megtisztítsák a bőrüket és felfrissítsék az elméjüket. A japánok nagyon ügyelnek a fürdővíz hőmérsékletére is, fontos, hogy ne legyen 40 foknál melegebb, mivel a túl forró víz kiszárít és kinyitja a pórusokat.

Régi családi szokásokat követnek.

Régebben a reggeli zuhanyzás luxusa Japánban, ahogy a világ többi részén sem volt elérhető. A 19. században még nem volt forró víz, fűtés és vízvezeték a japán otthonokban. Ezért először vizet kellett forralni, hogy fürödni tudjanak. Ez pedig nagyon időigényes dolog, amire reggel nem, csak este juthatott idő.

Gyakran járnak közfürdőkbe és forró vizű forrásokhoz.

A közfürdők és meleg vizű források igen népszerűek Japánban. A különböző életkorú emberek ide nemcsak fürdeni járnak, de lazítani és kikapcsolódni is. Ez a szórakozás egyik fajtája az ottaniaknak. Este már kevesebb ember van, így egyedül lehet maradni a gondolatokkal. Teljes kikapcsolódás!

Reggel nincs elég idejük.

A japánok igazi munkamániások. Kb. 4,5 millió, teljes munkaidőben dolgozó japánnak van másodállása is, ahol hetente átlagosan 6-14 plusz órát dolgozik. Japánban a pontosság is rendkívül fontos. Ha csupán néhány percet késel, az is elfogadhatatlan számukra. Éppen ezért reggel a japánoknak egyetlen szabad percük sincs.

A klíma is hatással van rájuk.

Japánban a nyár nagyon meleg és nagyon párás. A legtöbben autók helyett tömegközlekedést használnak, ahol aztán teljes mértékben ki vannak téve az időjárásnak. Nem is éreznék jól magukat, ha a nap végén nem fürödhetnének egy nagyot.

Télen a japán házak nagyon hidegek, mert a legtöbbjükben nincs fűtés. Lefekvés előtt elmennek fürdeni, nemcsak azért, hogy tiszták legyenek, de azért is, hogy felmelegítsék magukat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here