Az északi országokban élők szerint semmi furcsa nincs abban, ha a téli hidegben egy gyerek kint alszik a szabadban. Nincs sok kutatás arról, hogy hasznos vagy éppen káros volna ez a szokás, de a szülők, akiknek a gyerekei sokat vannak a szabadban hidegben is, pozitív eredményekről számolnak be.
A hidegben való kint altatás sokakat sokkol, a világ egyes részein viszont teljesen hétköznapi dolognak számít. A hideg országokban élő szülők szerint ez egyáltalán nem olyan veszélyes, mint amilyennek látszik.

Sokakat megdöbbent, hogy egyes helyeken a szülők a szabadban altatják a gyerekeket.

Ha Finnországban, Izlandon vagy valamelyik skandináv országban vagy, valószínűleg fogsz látni a szabadban alvó csecsemőket. A fagyban kinn látni egy babát lehet, hogy nálad beindítja a riasztót, de a szülők szerint ez a szokás kifejezetten hasznos.

1. A baba melegen van tartva.

Bár a kinti hőmérséklet alacsony, a babát mindig melegen felöltöztetik és bebugyolálják. Több réteg ruha és meleg takaró van rajtuk, ami gyakran gyapjúból készül.

2. Erősödik az immunrendszerük.

Az északi országokban élő szülők állítják, a gyerekek kevesebbszer lesznek betegek, és ritkábban kapnak el fertőzéseket, ha a szabadban alszanak. Megfigyelték, hogy a bent alvó gyerekekhez képest ezek a gyerekek jobban alszanak, erősebb az immunrendszerük, és sokkal kiegyensúlyozottabbak. A szülők azt is állítják, hogy a kinti altatás hatására jobb a gyerekek étvágya, és sokkal aktívabbak.

3. Nagyokat alszanak.

Egy Finnországban végzett kutatás szerint a gyerekek jóval tovább tudnak aludni, ha a szabadban vannak. A kinti alvás akár 3 órás is lehet, miközben a benti csak 1-2 óráig tart.

4. Az óvodák és iskolák is támogatják ezt a gyakorlatot.

Svédországban és Dániában, mostanság pedig az Egyesült Királyságban is az óvodák és iskolák mind nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekek sok időt töltsenek a szabadban játékkal, evéssel és alvással. Tanulmányokban kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen kint alszanak, ritkábban lesznek betegek, és kevesebbet hiányoznak az iskolából, hiszen a baktériumok és a vírusok elsősorban odabent tanyáznak. Ahogy mondják: “Egy kis friss levegő még sosem ártott senkinek.” A svédek szerint pedig: “Nincs rossz időjárás, legfeljebb te öltöztél fel rosszul.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here