A fogmosás az egyik legfontosabb lépés a szájhigiénia megteremtéséhez. De ha rosszul időzíted, tönkreteheted minden erőfeszítésedet, amivel egészséges és fehér fogakat szeretnél elérni. Talán logikusnak hangzik, hogy evés után felfrissítsd a leheleted egy fogmosással, mégis jobb, ha inkább előtte teszed ezt meg, különben kárt tehetsz a fogaidban.

1. Károsíthatod a fogzománcot

Ha evés után mosol fogat, megóvhatod a fogaidat a baktériumoktól és a fogzománcot a károsodástól, de vannak esetek, mikor a dolog másként működik. Ha savasat eszel vagy iszol, például narancslevet, citromos vizet, a citromsav időlegesen fellazítja a fogzománcot. Ha rögtön ezután átsúrolod a fogaidat, árthatsz a fogzománc épségének.

Ha reggelire savas dolgot fogyasztottál, utána legalább fél órán át ne moss fogat. Ha ezt nincs időd kivárni, jobban jársz, ha még reggeli előtt elintézed a fogmosást.

2. Elszíneződhetnek a fogak

A fogzománc védi a fogakat. Bár ez a legkeményebb szövete az emberi testnek, ha rögtön evés után mosol fogat, árthatsz neki. Ha a fogzománc már nem olyan kemény, mint amilyennek lennie kéne, az fogékonyabbá teszi a fogakat a károsodásra és az elszíneződésre is.

3. Érzékenyebbé válhatnak tőle a fogak

Ha éreztél már hirtelen, erős fájdalmat, mikor hideg vagy meleg ételt, italt fogyasztottál, az annak a jele lehet, hogy a fogaid túlérzékenyek. Hogy ilyenné váljanak, abban több dolog is szerepet játszhat, közülük az egyik a fogzománc gyengülése. Ha rögtön evés után nekiállsz fogat most, az fokozza a fogak érzékenységét, ezért jobb, ha evés előtt intézed a fogmosást.

4. Az evés előtti fogmosás fokozza a nyálképződést

Ha rögtön ébredés után fogat mosol, azzal nem csak a leheletedet frissítheted fel, de a nyálképződést is fokozhatod. A nyálban antibakteriális összetevők találhatók, melyek segítenek az étel lebontásában, és elpusztítják a káros, fogszuvasodást okozó baktériumokat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét