Sokan viselnek olyan ékszereket, amelyek valamiért kedvesek a szívüknek, és a világért sem vennék le őket. De vannak, akik azért alszanak ékszerben, mert macerás lenne minden este egyesével levenni az összes gyűrűt és karkötőt.
Nyomós oka van annak, hogy miért érdemes lefekvés előtt minden ékszert levenned magadról.

1. Reggelente nehezebb lehúzni az ujjadról a gyűrűt.

Talán már észrevetted, hogy reggelente az ujjaid duzzadtabbak, szélesebbek. Ennek oka, hogy éjjel, mikor fekszünk, folyadék gyűlik fel a szövetekben. Ha este magadon hagytad a gyűrűt, reggelre rászorul az ujjadra, és sokkal nehezebb lesz levenni. Szappannal vagy olajjal próbálkozhatsz, hogy csúszósabbá tedd az ujjaidat, de használhatsz jeget is, hogy csökkentse a duzzadást.

2. Megzavarhat az alvásban.

Kockázatos éjszakára magadon hagyni a nyakláncot, mikor ide-oda forgolódsz a takaró alatt. Belegabalyodhat a hajad, de akár rászorulhat a nyakadra is. Ha medál vagy kő van rajta, éjjel könnyen megbökhet, amire fel fogsz ébredni. Ha nem vagy hajlandó megválni a nyakláncodtól éjszakára sem, olyat válassz, ami nem zavar az alvásban.

3. Irritálhatja a bőröd.

Egyes anyagok, például a nikkel, allergiás reakciót okozhatnak, amitől viszketni kezd és kipirosodik a bőröd. Az arany és az ezüst ékszerek sokszor tartalmaznak más fémeket is. Ha a bőröd érzékeny, allergiára hajlamos, 14 vagy annál több karátos aranyat válassz. Ez tisztább és kevésbé okoz allergiát.

4. Megnyúlhat a fülcimpád.

Az apró fülbevalók kényelmetlenek lesznek éjszaka, a nagyobbaktól pedig a fülcimpád is megnyúlhat. A fülcimpa az évek alatt sokat veszít rugalmasságából. Ha éjjelente nem hagyod pihenni, a füled hosszabb lesz. De akár büdös is lehet. A bőr által termelt váladék összekeveredik az elhalt hámsejtekkel és a baktériumokkal, amitől a fülbevalónál kellemetlen szag fog kialakulni.

5. Összegyűlhetnek rajta a baktériumok.

Ha folyton rajtad vannak az ékszereid, baktériumok telepedhetnek meg rajtuk. A gyűrűk például közvetlenül érintkeznek a bőrrel, ami alattuk és körülöttük nedves marad a szellőzés hiánya miatt, ez pedig kiváló körülményeket teremt a baktériumoknak.

6. Az ékszernek sem tesz jót.

Bár a legtöbben magukon hagyják éjszakára a jegygyűrűt és a karikagyűrűt, jobban jársz, ha leveszed. Az éjszakai forgolódás közben az ékszerek sérülhetnek, elveszíthetik a formájukat, ha beleakadnak valamibe vagy nekiütődnek például az ágy szélének. De az éjszakai izzadás miatt foltossá és fakóvá is válhatnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here