Ha eddig szigorúan nassolnivalóként gondoltál a csokoládéra, itt az idő változtatni ezen. A csokit ősidők óta használják különböző egészségügyi problémákra, és az is bebizonyosodott, hogy kihagyhatatlan eleme az étrendnek.
Ha mindennap csokit szeretnél enni, íme néhány nyomós érv, hogy ezt meg is tedd.

1. Javítja az agyműködést.

Azok, akik legalább hetente 1-szer esznek étcsokoládét, jobban teljesítenek a különböző mentális- és memóriateszteken, szerepel egy tanulmányban. A kakaóban található flavonoidok fokozzák a vérkeringést az agyban, és az agynak azon részein gyűlnek össze, amelyek a memóriáért és a tanulásért felelősek. Ha szeretnéd felturbózni a szellemi képességeidet, például egy vizsga előtt, ne felejts el étcsokit enni.

2. Csillapítja a sóvárgást.

Mikor fogyni akarsz, az utolsó dolog, ami eszedbe jut, hogy csokoládét egyél. De ha reggel eszel belőle, a nap további részében kevésbé fogsz bizonyos ételek után sóvárogni. Szabályozza az étvágyat, és csökkenti a túlevés esélyét. Kutatások kimutatták, hogy a magas kalóriatartalmú reggeli, amiben a csokoládé is szerepel, csökkenti a kalóriabevitelt a nap folyamán.

3. Természetes hangulatjavító.

A reggelek gyakran morcosan indulnak, de a csoki ezen tud segíteni. Javítja a kedélyállapotot, és pozitív érzéseket kelt. Hatására beindul az endorfintermelődés, valamint kölcsönhatásba lép a szerotoninnal és a dopaminnal, amik szintén jó közérzetet keltenek. A csokoládénak közismerten antidepresszáns hatása van.

4. Jót tesz az egészségnek.

Kiderült, hogy azoknál, akik naponta többször esznek csokoládét, csökken a szívbetegség és a stroke esélye. Az étcsokoládé jó a szívnek: csökkenti a vérnyomást, és ellazítja az ereket a flavonoidok által termelt nitrogén-monoxidnak köszönhetően.

Tanulmányok szerint kakaóban gazdag étcsokoládé egészséges mértékű fogyasztása javítja a glükózanyagcserét, ami segít harcolni a cukorbetegség ellen. Csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét – ami nagy mennyiségben elzárja az artériákat –, emellett növeli a hasznos HDL-koleszterin mennyiségét a vérben, állítják egy másik tanulmányban. Ezek a hatások természetesen akkor is érvényesülnek, ha nem reggelire fogyasztod a csokit.

5. Segít belelendülni a munkába.

Akárcsak a tea vagy a kávébab, a kakaó is tartalmaz koffeint. Hogy milyen mennyiségben, az változó, de az étcsokoládéban jóval több van belőle, míg a fehér csokiban egyáltalán nincs. Koffeintartalma miatt pedig élénkít, éberebbé tesz. Egy másik vegyület, ami megtalálható a kakaóban, a teobromin, ami az étcsoki keserű ízét adja. Ez energiát ad, reggel pedig pont erre van szükséged.

6. Tápláló, és támogatja az immunrendszer működését.

Az étcsokoládé tele van tápanyagokkal. Egy 70%-os kakaótartalmú csokiban több antioxidáns található, mint a zöld teában, emellett van benne réz, kalcium, kálium és magnézium. A flavonoidok harcolnak a sejtkárosodás ellen, aminek nap mint nap ki vagyunk téve, például a cigarettafüst, az alkohol vagy a légszennyezettség miatt.

7. Segíti a reggeli edzést.

Az étcsokoládé növeli a nitrogén-monoxid mennyiségét, ami segíti az izmok regenerálódását és fejlődését. Ha reggel edzeni indulsz, akkor előtte vagy utána jó ötlet étcsokit vagy kakaót fogyasztanod.

BÓNUSZ: Így fogyaszd reggelire a csokoládét.

Ha nem szeretnél elrágcsálni egy egész táblával, sokféleképpen fogyaszthatod. Nem muszáj csokit enned, a kakaó is tökéletes.

  • Smoothie és protein shake: Egy kanálnyi kakaó vagy csokiszósz máris felturbózza a reggeli italodat.
  • Forró csokoládé: Felejtsd el a reggeli teát vagy kávét. Mostantól kezdd a napot forró csokival. Kipróbálhatod a mochát is. A mocha egy kávé alapú ital, amiben forró csoki van. Ha rendszeresen iszol forró csokit, javulni fog a memóriád és a kognitív képességeid.
  • Csokis, kakaós péksütemények: Ha imádod reggelire a péksüteményeket, készítsd el magadnak kakaós tésztából. A banánkényerhez kifejezetten illik a csokoládé.
  • Csokoládés szelet: Energiaszeletet otthon jóval olcsóbban készíthetsz, mintha a boltban vennéd. Adj hozzá csokit, és több napra kész az egészséges reggeli.
  • Csokis granola és zabpehely: Adj csoki chipset vagy kakaóport a zabpehelyhez, vagy készíts vele granolát.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét