A maszatos arcú babákról készült fotók nagyon cukik, de minden szülő tudja, hogy feltakarítani utánuk közel sem ilyen mókás. A levegőben repkedő ételdarabok, a padlóra kiömlött leves minden szülő félelme, mikor etetésre kerül a sor. Ám a tanulmányok szerint a maszatos evés jót tesz a gyereknek, hiszen segíti a fejlődését. Ez az a fajta káosz, amit érdemes bevállalni.
A szakértők szerint 4 jó ok is van arra, hogy hagyd a gyereket maszatosan, rendetlenül enni.

1. A gyerek kevésbé lesz válogatós.

Egy angliai kutatócsoport kísérletet végzett 2-5 éves gyerekek részvételével. Egy tányérban játékfigurát rejtettek el a pépes étel alá, és arra kérték a gyerekeket, hogy keressék meg és ássák elő. Közben a szülőket kifaggatták arról, hogy hogy néz ki a gyerekek átlagos étrendje.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik élvezik az ételben való turkálást, szeretik bepiszkolni a kezüket evés közben, kevésbé válogatósak és elutasítók az ismeretlen ételekkel.

Ha legközelebb a gyerek mindenütt maszatos, ne ess pánikba. Valószínűleg így hamarabb megszokja az új ízeket és nem lesz finnyás.

2. Segíti az agyi fejlődést, és az új szavak gyorsabb elsajátítását.

Egy tanulmány szerint az evés közben etetőszékben ülő és az étellel játszó gyerekek többet és gyorsabban tanulnak az ételről és a nem szilárd anyagokról.

A tudósok arra jutottak, hogy az étel megérintése kritikus fontosságú abból a szempontból, hogy a gyerekek több információt kapjanak, mivel a vizuális jelek nem elég határozottak.

Ezek a gyerekek hozzá tudták rendelni a neveket az ételekhez, ami azt mutatja, hogy a megszerzett tudásukat az anyanyelv elsajátításánál és a szavak tanulásánál is hasznosítják.

3. Ez egyfajta játék az érzékszervekkel, ami jót tesz a motoros készségeknek.

Amíg a gyerek megtanulja, hogyan fogja az evőeszközt, a szülőknek rengetegszer kell feltakarítani utána. De ez segíti a kicsit a fejlődésben.

Evés közben nemcsak a pocakjuk lesz tele, de az agyuk is új információkhoz jut. Például megtanulják, hogy ha valamit elengednek, akkor az leesik, ha eldobják, repülni fog.

Egyes szakértők szerint a gyerekeket az motiválja, hogy érintés útján fedezzék fel a világot. Az étellel való játék közben pedig a testük legérzékenyebb részeit használják, mint az ujjbegyek, az ajkak és a nyelv.

Képzeld magad az ő helyébe, milyen vicces lehet számára megtapasztalni a különböző hőmérsékleteket és állagokat.

4. A gyerekek ösztönösen vágynak az önállóságra, ezért is jó, ha hagyjuk, hogy maguk fedezzék fel az ételeket.

Kutatók kísérletsorozatot végeztek a gyerekek tanulási folyamatával kapcsolatban. Adtak nekik egy készüléket, és azt kérték tőlük, jöjjenek rá a működésére.

A gyerekek – mint igazi kis tudósok – tanulmányozásba fogtak, és különböző módszereket próbáltak ki, hogy rájöjjenek, melyik hatásos.

A kutatók megfigyelték, hogy az ilyesfajta játék hatására a gyerekek többet gondolkodnak, mintha direkt utasításokat kapnának. Tehát egyáltalán nem rossz gondolat szabadságot adni a gyereknek evés közben az étel felfedezésére.

5. Feltakarítani utánuk nagy munka, de néhány trükkel mérsékelheted a felfordulást.

  • Adj neki falatkákat. A szilárd ételeket könnyebb feltakarítani, például a gyümölcsöt vagy a palacsintát. A zabpelyhet is készítheted picit sűrűbbre, így kisebb eséllyel folyik le a kanálról.
  • Tegyél újságpapírt a szék és az asztal köré a lepotyogó ételdaraboknak.
  • Könnyen tisztítható anyagból készült etetőszéket használj.

  • Használj praktikus eszközöket, például az ételmaradékot felfogó, szilikonból készült előkét vagy az asztal lapjára szorosan tapadó tálat, ami nem tud felborulni.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here