A megcsalások és a viszonyok egyidősek az emberiséggel. Az 1950-es években a feleség meglátta a rúzsfoltot a férje ingjének nyakán, és egyből rájött, hogy mi történt. Ma, a digitális korszakban, amikor a való élet és a közösségi média szinte egymásba fonódott, még könnyebb rájönni arra, hogy a párunk megcsalt.
A szakértők nehezen tudják megbecsülni, hogy a lakosság hány százaléka lehet hűtlen, hiszen maga a hűtlenség sem ugyanazt jelenti mindenki számára.
Esther Perel, a neves pszichoterapeuta a hűtlenség szakértője. Az ő úttörő elméletét ismerheted meg arról, hogy az emberek többsége miért választja a hűtlenséget.

Az elmúlt években a monogámia fogalma átalakult.

Esther Perel szerint a monogámia régen azt jelentette, hogy egy életre választunk egy embert. Ma azt jelenti, hogy egyszerre egyet választunk. Olyan időket élünk, mikor úgy érezzük, jogunk van a vágyaink megvalósításához. Ha régen az emberek azért váltak el, mert boldogtalanok voltak, ma már azért teszik, hogy még boldogabbak legyenek.

Régen a monogámiának semmi köze nem volt a szerelemhez. A házasság csupán üzleti tranzakció volt. Napjainkban viszont érzelmi kötődésen alapul, a hűtlenség pedig az érzelmi biztonságunkat sodorja veszélybe. Korábban azért történtek házasságtörések, hogy megleljék az igaz szerelmet. Most, hogy a házasság alapja a szerelem, a házasságtörés szétrombolja azt.

A párokon nagy a nyomás, mert minden téren igyekeznek helytállni.

“A romantikus ideál nagyon komplex dolog. Egyetlen emberben szeretnénk megtalálni mindenkit, akire szükségünk van. A legjobb barátot, a legjobb társat, a legjobb szülőt, másik felünket, aki intellektuálisan és érzelmileg is a mi szintünkön van. Akitől azt érezzük, hogy különlegesek vagyunk, egyediek és pótolhatatlanok. A hűtlenség pedig azt sugallja, hogy nem vagyunk azok, ezzel pedig összetöri a szerelemről alkotott elképzeléseinket” – mondja Perel.

Megcsalás a boldog kapcsolatokban is történik.

Kevin Hartnak viszonya volt, mikor felesége, Eniko várandós volt. A feleség azonban hisz a megbocsájtásban és a második esélyben: “Amíg jól viselkedik, addig rendben vagyunk.”

Téves az az elképzelés, hogy csak a rossz kapcsolatokban történnek félrelépések. Azt hihetnénk, hogy ha otthon mindent megkapunk, akkor nincs mit keresnünk máshol. Ám vannak, akik annak ellenére, hogy igazán szeretik a párjukat, mégis viszonyba kezdenek.

A viszony középpontjában az árulás, a megbántás, az érzelmi kötődés és az újdonság iránti vágy áll. Az, hogy újra kapcsolatba akarunk lépni önmagunk elveszett részeivel. Perel szerint: “Amikor egy másik személy pillantása vonz minket, az nem azért van, mert a jelenlegi partnerünket el akarjuk hagyni, hanem azt az embert akarjuk elhagyni, akivé mi váltunk.”

Egy viszony árnyékában gyakran ott rejlik a veszteség, legyen az egy szülő vagy egy közeli barát elvesztése, vagy akár egy lesújtó orvosi diagnózis.

Robert Pattinson és Kristen Stewart 4 éven át alkottak egy párt, míg 2013-ban végül szakítottak, mert az a hír járta, hogy Stewartnak viszonya volt egy filmrendezővel.

Szerte a világon azok az emberek, akik viszonyba bonyolódnak, azt mondják: “Végre újra érzem, hogy élek.” A halandóság gyakran ott bújik a viszonyok árnyékában, hiszen foglalkoztatja az embereket, hogy az élet vajon ennyi vagy lehet benne még több is? Esther Perel szerint az ehhez hasonló kérdések késztetik arra az embereket, hogy viszonyba kezdjenek, ezzel pedig újra érezzék, hogy élnek és megtalálják a veszteségükre az ellenszert.

Bár sokak bűntudatot éreznek, amiért megbántják a párjukat, magát a viszonyt csak kevesen bánják meg.

Minden viszony újraformálja a párkapcsolatot.

Beyoncé és Jay-Z is megélte a hűtlenséget, de képesek voltak túllépni rajta, most pedig boldogabbak, mint valaha.

A valóságban azoknak a pároknak a többsége, akik között megcsalás történt, utána is együtt marad. Vannak olyan kapcsolatok, melyek alig élik túl, mások viszont ezt a krízist lehetőségként használják fel arra, hogy javítsák a kapcsolatukat. Minden pár maga dönti el, hogy a viszonynak milyen következményei lesznek. Az egyik oldalon lehet a bántás és az árulás, a másikon pedig a fejlődés és az önismeret.

A párterapeuta azt is elárulta, mit mond azoknak a pároknak, akik megcsalás miatt mennek hozzá: “Ma, a nyugati világban a legtöbbünknek lesz 2-3 kapcsolata vagy házassága. Néhányunk ugyanazzal az emberrel éli ezt át. Az első házasságodnak vége. Szeretnél ugyanazzal az emberrel egy másodikat?”

Adnál második esélyt a partnerednek egy viszony után? Szerinted mi a boldog párkapcsolat titka? Írja meg nekünk egy hozzászólásokban!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here