A legtöbben azt szeretik, ha a gyermekük elérhető közelségben van, mert így tudják őt biztonságban. A gyerekek is érzik ezt a biztonságot és gondoskodást. Sok kultúrában teljesen természetes, hogy a szülők a gyerekükkel alszanak, míg máshol ez egyáltalán nem jellemző.
Ha éppen ezen hezitálsz, megismerheted a szakemberek véleményét a gyerekkel való együtt alvásról.

1. Más vonatkozik az 1 évesnél fiatalabb és az 1 évesnél idősebb gyerekekre.

A cikkben az 1 év feletti gyermekekről lesz szó, nem a kisbabákról. Tudnod kell, hogy a babákkal való együtt alvás jóval több rizikót rejt magában.

De ha az 1 éven felüli gyermeked bemászik hozzád az ágyba, azt veheted elismerésnek. A kutatók szerint ugyanis azok a gyerekek, akik időnként szeretnek együtt aludni a szüleikkel, nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek az életben, magabiztos és intelligens felnőttekké válnak.

2. Az együtt alvás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek magabiztossá váljon.

Sok szülő nem ért egyet a gyerekkel való együtt alvással. Ők úgy vélik, éppen az teszi önállóbbá és függetlenebbé a gyereket, ha a saját helyén hajtja álomra a fejét.

Ezzel szemben a tudósok arra biztatnak, hagyd, hogy a gyereked veled aludjon. Szerintük ez hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek függetlenebb és magabiztosabb legyen később. Azok a gyerekek, akik soha nem aludtak a szüleik ágyában, félénkebbek, nehezebben irányíthatók, kevésbé boldogok és jobban függnek a szüleiktől.

3. A gyerek ettől még inkább biztonságban érzi magát, és erősebben kötődik a szüleihez.

Alanis Morrisette írta a blogján 2012-ben: “Személy szerint úgy gondolom, hogy a kötődési szakasz – ha jól csinálják – számos függőséget segít elkerülni majd később az életben. A függőségek jelentős része éppen a kötődés érzésére tett kísérletként alakul ki.”

A kutatók pedig csak egyet tudnak érteni ezzel. Egy felmérésben kimutatták, hogy azok a diákok, akik kiskorukban együtt aludtak a szüleikkel, magasabb önbecsüléssel rendelkeznek, kevesebb félelmet és szorongást éreznek. Az egyik válaszadó azt mondta, mindig biztonságérzetet adott neki a tudat, hogy ha rosszat álmodik, odabújhat az ágyba a szülei mellé.

4. Könnyebben alakítanak ki társas kapcsolatokat.

A megkérdezettek azt is elmondták, hogy sokkal könnyebben alakítanak ki kapcsolatot másokkal. Ez főleg a fiúknál bizonyult igaznak. Az együtt alvás közvetlen testi kontaktust biztosít, aminek hatására oxitocin szabadul fel, ami a kötődést erősíti két ember között. A gyerekek pedig különösen érzékenyek erre. Megnyugtatja őket, szabályozza a testhőmérsékletet és a szívritmust.

Vannak családok, ahol hetente egyszer tartanak családi együtt alvást. Így van ez Angelina Jolie-ék esetében is. Elmesélte, hogy vasárnaponként mindannyian az ágyban vannak, és filmeket néznek. “Ez Maddel kezdődött, aztán folytatódott Paxszal, és most már Z is imádja, ha ágyban vagyunk. Szükségünk lesz egy nagyobb ágyra.”

5. Jó módszer a kötődés kialakítására, ha napközben nagyon elfoglalt vagy.

Az együtt alvás nagyban hozzájárul a szoros kötelék kialakulásához, főleg akkor, ha a szülők egyébként nagyon elfoglaltak.

Például Milla Jovovich elmesélte, hogy még mindig együtt alszik a 7 éves lányával, és ez segített nekik abban, hogy a természetes, szoros kötődés kialakuljon közöttük.

6. A gyerekek így sokkal jobban alszanak és jobban is ébrednek, illetve kevesebbszer riadnak fel éjszakánként.

A szoptatás is jóval egyszerűbb, hiszen anya a közelben van. Általában tovább szoptatnak azok az anyák, akik együtt alszanak a gyermekükkel.

A szüleikkel együtt alvó gyerekek pedig jobban és többet is alszanak. Előfordulhat, hogy felébrednek éjszakánként, de anya és apa mellett hamarabb vissza is alszanak, és általában kevesebbet vannak fent éjjelente. A felébredés pedig jóval kevésbé stresszes nekik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here