Víz nélkül nehéz elképzelni az életünket, de vajon a kisbabáknak is éppúgy szükségük van rá, mint nekünk? Kiderült, hogy csak 6 hónapos koruk után ihatnak vizet, mert veszélyes lehet számukra.
A következőkben gyermekorvosok javaslatait ismerheted meg ezzel kapcsolatban.

Az anyatej elég a babának ahhoz, hogy hidratált legyen.

Amellett, hogy bőségesen tartalmaz zsírt, fehérjét, cukrot, ásványi anyagokat és más létfontosságú összetevőket, az anyatej 80%-ban víz. Ezért maximálisan képes oltani a baba szomját, még a legforróbb nyári napon is. Amikor anyatejet kap, akkor alapvetően olyan vizet iszik, melyben megtalálhatók a számára fontos tápanyagok is.

Ha tápszerrel eteted a babádat, abban is van számára elegendő víz. De a tápszert nem szabad vízzel hígítani, mert akkor a baba nem jut hozzá belőle a szükséges kalóriához és tápanyagokhoz.

Csak 6 hónapos kora után itasd vízzel.

A WHO szerint a babáknak 6 hónapos korukig nincs szükségük vízre. A gyermekorvosok szerint 6-12 hónapos koruk között 0,5-1 dl vizet adni nekik teljesen biztonságos. De ne lepődj meg, ha a baba nem fog különösebb érdeklődést mutatni a víz iránt. Ez teljesen természetes, hiszen vagy anyatejhez vagy tápszerhez van szokva.

Miért lehet veszélyes, ha 6 hónapos kora előtt adsz neki vizet.

Ha fél éves kora előtt itatod vízzel, alultápláltság alakulhat ki a babánál. A víz miatt kevesebb anyatejet vagy tápszert fog fogyasztani, kevesebb kalóriához és tápanyaghoz jut. A víz vagy a vizezett tápszer vízmérgezést okozhat, ami súlyos gondokhoz, de akár halálhoz is vezethet. Ha a baba nem tiszta vizet iszik, fertőzést is kaphat. Sok szülő azt hiszi, hogy szabad vízzel hígítani a tápszert, valójában azonban ezzel a baba egészségét teszik kockára.

Ha a baba táplálásával kapcsolatban bármilyen kérdésed van, fordulj vele szakemberhez, hogy biztosra menj!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here