“Még csak egyszer volt rajtam, felvehetem holnap is” – sokakra igaz, hogy ha az egyszer viselt ruhát megszagolva nem éreznek kellemetlen szagot, akkor gond nélkül felveszik másnap is. Ha ezen a teszten át is megy a ruha, izzadság és baktériumok attól még vannak rajta.
Ha nem váltasz ruhát mindennap, annak következményei lehetnek.

1. Pattanásokat okozhat.

Bár mindennap mosni őrültségnek tűnhet, ha a hátadon vagy a mellkasodon gyakran vannak pattanások, jobb, ha mindennap tiszta ruhát veszel fel. A már viselt ruha magába gyűjti az izzadságot és a baktériumokat, amelyek aztán a bőrödön pattanásokat okoznak. Az izzadság és az elhalt hámsejtek irritációt és aknét okozhatnak a hátadon, a combodon, a fenekeden és a tested bármely részén.

2. Kellemetlen testszagod lehet tőle.

Teljesen érthető, ha szeretnél a lehető legtovább várni a mosással. Az egyszer már viselt ruha azonban érintkezett a bőröddel, magába szívta az izzadságot és a baktériumokat, ha pedig újra felveszed, akkor ezek igen kellemetlen testszagot tudnak okozni.

3. Másokról is rád kerülhetnek baktériumok.

Az egy dolog, hogy a saját testeden lévő baktériumoknak ki vagy téve nap mint nap, de az teljesen más, ha másvalaki baktériumai kerülnek át rád. Baktériumok mindenkinek a bőrén élnek. A ruhádon keresztül pedig átkerülhetnek rád másokról is. Ezek általában ártalmatlanok, de akár bőrfertőzést is okozhatnak.

4. Kiütéses lehetsz.

Ha néha viszkető kiütések jelennek meg a bőrödön, érdemes gyakrabban ruhát váltanod. A ruha közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért mindent magába gyűjt, ami a bőr felszínén megtalálható. Ha másnap is felveszed az előző nap viselt ruhát, az irritálhatja a bőrödet, különösen, ha szintetikus anyagból készült. Ezek nem engedik annyira szellőzni a bőrt, mint a természetes anyagok.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét