Sok szülő szerint a gyerekkel való alvás rossz szokás. Félnek attól, hogy a kicsi hozzászokik a szülei közelségéhez és ezért nem fogja megszokni az egyedül alvást. Mások szerint viszont ez nagyban képes erősíteni a kötődést a szülő és a gyerek között.

Egy őrült nap után ez a nyugalom ideje

Az élet gyerekekkel sosem egyszerű. Ha nagyon kicsik, akkor megállás nélkül játszani kell velük, meg kell nyugtatni őket, ha sírnak, ott a pelenkacsere és az etetés is. Ha idősebbek, akkor korán kelnek, gyorsan reggelit kell készíteni nekik, elvinni őket az iskolába, délután pedig értük menni. Utána már valószínűleg a barátaikkal akarnak játszani, elmennek fociedzésre, hazajönnek, megcsinálják a házijukat és lefekszenek aludni.

Mindegy, hogy a gyereked milyen korú, egy pörgős nap után biztos, hogy semmi másra nem vágysz, mint nyugalomra és lazításra. És mi lenne erre jobb mód, mint lepihenni a kicsivel, akinek amúgy szüksége van arra, hogy érezze szülei közelségét? A gyereknek és a szülőnek is tökéletes alkalom ez arra, hogy végre nyugalmat találjanak.

Javítja a gyerek mentális egészségét

Susan Krauss Whitbourne, a pszichológia és az agytudományok professzora szerint a kötődő nevelés, melynek a gyerekkel való együtt alvás is része, javítja a gyerek fizikai és mentális egészségét. Az ilyen gyerekek ritkábban sírnak, nagyobb az empátiájuk és erősebb kötődést tudnak kialakítani másokkal felnőtt korukban.

Egy 2010-es tanulmány szerint az együtt alvás csökkenti a stresszt, ez pedig jótékony hatással van az agy fejlődésére és arra, hogy a jövőben mennyire sikeresen tudják majd kezelni a stresszt.

Lehetőség a kötődés erősítésére

Amikor a gyermeked mellett fekszel és próbálod elaltatni, olyankor csönd van, nyugalom, ez pedig tökéletes alkalom a köztetek lévő kötődés erősítésére. Olvashattok, aztán beszélgethettek a történetről, de lehet, hogy a gyerek a saját napjáról szeretne neked elmesélni valamit, vagy azt mondaná el, hogy mit szeretne hétvégén csinálni. Talán még a félelmeit, aggodalmait is felfedi előtted, így alkalmad lesz megnyugtatni és közelebb kerülni hozzá, mint valaha.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét