Gyermekorvosok szerint legalább a baba 6 hónapos koráig kellene várni a füllyukasztással. Bár a szülők ezzel gyakran vitatkoznak, valljuk be, nem sok előnye van annak, ha elsietjük a dolgot.
Ha éppen döntés előtt állsz, a következő szempontokat vedd figyelembe.

1. Komoly sérülést okozhatnak maguknak vele.

A füllyukasztás minden életkorban fájdalmas dolog, de ebben az esetben ennél többről van szó. Mikor kilyukasztod a baba füleit, bepirosodik és nagyon érzékennyé válhat. Fontos, hogy a frissen lyukasztott fülhöz ne érjünk hozzá, márpedig a babák kiszámíthatatlanok, meg fogják próbálni megfogni és húzogatni a fülbevalót. Ezenkívül ott van a fulladás veszélye is.

2. Helyette hozol döntést.

Teljes mértékben a szülőkön múlik, hogy a baba füle ki lesz-e lyukasztva vagy sem, de megvan a kockázata annak, hogy mikor kicsit nagyobb lesz, nem fog tetszeni neki. Mivel a füllyukasztás minden életkorban fáj, talán inkább meg kellene várnod, hogy maga dönthesse el, szeretné-e vagy sem, hogy legyen fülbevalója.

3. Maradandó.

Bár nem mindig fordul elő, de megeshet, hogy heget hagy a fülszöveten, és a lyuk maradandóvá válik. Ez pedig problémát jelenthet, ha később meg akar szabadulni tőle.

4. Fertőzést okozhat.

Ha minden óvintézkedést be is tartasz, füllyukasztásnál mindig fennáll a fertőzés veszélye. Fájdalom, váladékozás, duzzanat jelezheti, ha a seb nincs megfelelően kezelve, de akár keloid is képződhet. Ezért tanácsos a fülbevalót a behelyezést követő legalább 6 hétig nem eltávolítani.

Neked hány éves korodban lyukasztották ki a füled? Te kilyukasztatod a gyereked fülét?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here