Sokan észrevették már, hogy a francia gyerekek különösen jól viselkednek, eszesek, aktívak. Ritkán rosszalkodnak, megeszik, amit eléjük tesznek és udvariasan köszönnek a szomszédoknak. Most megtudhatod, mi a titka a francia anyáknak, amivel ilyen híresen jó gyerekeket tudnak nevelni.

A baba első éve

A fiatal anyák Franciaországban kevesebb mint 10 héttel a szülés után visszamennek dolgozni. Ha tovább maradnak otthon, az komoly anyagi áldozatokkal jár. A törvény ugyan biztosítja, hogy az anya 10 hétnél tovább is otthon maradhasson a gyermekével és közben biztonságban tudhassa az állását, de ebben az esetben a szociális juttatás miatt le kell mondania a fizetéséről. A szülési szabadság lejártával a gyerek bölcsődébe kerül. Így egészen kiskorától kezdve találkozik ismeretlen emberekkel, ez segít neki gyorsabban alkalmazkodni és önállóbbá válni az életben.

A francia gyerekek a saját ágyukban alszanak

A gyerekeket megtanítják arra, hogy a saját ágyukban aludjanak, a saját szobájukban. Ha a gyerek éjszaka felébred és sírni kezd, az anya vár néhány percig, hogy meggyőződjön róla, biztosan be kell-e mennie. Éjszakáról éjszakára a gyerek szép lassan megszokja az önálló alvást.

A cselekvés szabadsága

A francia szülők akkora szabadságot adnak a gyereküknek, amekkorát csak elbír. Nagyon ritka, hogy egy francia játszótéren szülőket látsz játszani a gyerekekkel. A gyerekek közti konfliktusokba sem avatkoznak be, hagyják, hogy maguk oldják meg a helyzetet. Jó tipp a szülőknek, hogy próbálják megkülönböztetni egymástól az ártatlan csínyt és a rossz viselkedést, a kettő között pedig húzzanak éles határvonalat. Csak a rossz viselkedést kell büntetni, hogy a gyerek megtanulja a különbséget.

A nagyszülők nem bébiszitterkednek

A nagyszülők a támogató szerepét töltik be a gyereknevelésben. A család hétvégente és ünnepeken gyűlik össze. Többször láthatsz nagyszülőket éttermekben egy csésze kávé vagy egy pohár bor mellett, mint az unokájukat felügyelve.

Nincs külön étel a gyerek számára

A franciák életének egyik legfontosabb része az étel. Az ebédszünet náluk legalább 2 órás. Ragaszkodnak ahhoz, hogy legalább naponta egyszer a család együtt étkezzen. A gyerekek és a felnőttek pedig ugyanazt eszik. Nincs olyan, hogy külön készítenek a gyerek fogára való ételt. De azt sem erőltetik, hogy a gyerek megegye azt, amit nem szeret. Legalább megkóstolnia az ételt viszont muszáj.

A jó modor nagyon sokat számít

A jó modor nagyon messzire juttathat, és a franciáknál már a gyerekek is tisztában vannak ezzel. Üdvözlik a vendégeket és a szomszédokat, nyugodtan állják végig a sort, és átadják a helyüket a buszon. Ahogy tudnak beszélni, az elsők között a következőket tanítják meg nekik: köszönöm, szép napot, szívesen, viszontlátásra.

Otthoni tanulási módszer

Az számít általánosnak, hogy az 5 éves gyerekek még nem tudnak olvasni. Ez pedig teljesen rendben van a francia szülők szerint. A gyermekkor egy csodálatos korszaka az életnek, amikor a gyerekek megtanulnak álmodozni, felfedezik a világot, megtanulják, hogyan legyünk udvariasak és felelősek. 6 éves korukra pedig megtanulnak olvasni és számolni is.

A vasárnap családi nap

A vasárnap tökéletes a piknikezéshez, a kerti sütögetéshez vagy a biciklizéshez. A franciák nagyon tudatosan tartják magukat ahhoz, hogy a vasárnap a családról szól, és előre fel is készülnek rá.

A gyerekek kapnak zsebpénzt

Vásárlás közben a francia gyerekek többnyire nyugodtak maradnak, nem csapnak hisztit azért, mert a szülők nem veszik meg, amit éppen akarnak. 7 éves koruktól zsebpénzt kapnak, amit arra költhetnek, amire csak akarnak. A havi zsebpénz összege általában arányos a gyerek életkorával.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét