Ha beveted reggel az ágyad, jobban indul a napod és éjjel is jobban tudsz aludni – állítják egy tanulmány. De néha a legártalmatlanabb szokásnak is lehet káros hatása, ahogyan arra ebben az esetben is rájöttek a tudósok. A dolgokat érdemes több szemszögből is megvizsgálni.
A következőkben megtudhatod, hogy a reggeli beágyazás miért és hogyan árthat az egészségednek.

A párnádon tökéletes otthont teremtesz hívatlan vendégeknek.

Nemcsak a hálószobád lesz szebb, ha beveted az ágyadat reggel, de barátságos otthont is teremtesz ezzel a poratkáknak. Mikroszkóp nélkül ugyan nem láthatod őket, ezért azt hiheted, az ágyad tiszta, pedig egyáltalán nem az.

A takaród alatt az atkák boldogan élnek.

Az atkák imádják a sötét, párás helyeket, amilyen a párnád és a matracod, az elhalt hámsejtjeid pedig a táplálékot jelentik számukra. Ha reggel beágyazol, szépen betakargatod őket, hogy még jobban érezzék magukat. Este a seregnyi atka (mert napközben szaporodtak) megkezdi piszkos munkáját. A sok más mellett bőrirritációt és aknét is okozhatnak.

A poratkák az ágyneműdön végzik el a dolgukat.

Az elhalt hámsejtjeiddel táplálkoznak, az emésztési folyamatuk végtermékét pedig az ágyadban hagyják. Igen, ők közvetlenül oda ürítenek, ahol te egy fárasztó nap után egy jót szeretnél aludni. Ürülékük pedig sokféle allergiás reakciót válthat ki az embernél, például szemfájást, tüsszentést és akár asztmát is.

Még akkor is ártanak, ha már elpusztultak.

Mint minden élőlénynek, az atkáknak is megvan az életciklusuk, ami egyszer véget ér. De még amikor elpusztultak, akkor is be tudod lélegezni a maradványaikat alvás közben. A tudósok szerint ez potenciális veszélyt jelent az allergiások számára, mivel súlyosbíthatja az állapotukat.

Az atkák rettegnek a napfénytől.

Ha reggel nem ágyazol be, az atkákat éri a mozgó levegő és a napfény. Ezek viszont az ő gyilkosaik. Emiatt fontos, hogy hagyd lélegezni az ágyadat legalább néhány órára, ahelyett, hogy gondosan betakargatod az atkákat.

Ne használj ellenük rovarirtót.

A bőrgyógyászok nem javasolják, hogy rovarirtó szerekkel vedd fel a harcot az atkák ellen. Jobb, ha alaposan átporszívózod az ágyadat. Természetesen az összes atkát így sem tudod majd elpusztítani, de legalább csökkented a számukat és az allergia esélyét.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét