Biztosan hallottad már azt a véleményt, hogy a zuhanyzás közben való pisilés segít óvni a környezetet. A kutatók hatásos számokkal demonstrálták, hogy mennyi vizet spórolhatunk azzal, ha a két dolgot egyszerre végezzük el. Az orvosok azonban egészen más szemszögből tekintenek a témára.
Cikkünkből megtudhatod, miért nem javasolják az orvosok, hogy zuhanyzás közben pisilj.

Jó ötletnek tűnhet, nem véletlenül.

Valószínűleg mindannyian csináljuk időnként, és nem is tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Akik számára fontos a környezetvédelem, kifejezetten jó gondolatnak tartják, hiszen így megspórolható a WC leöblítéséhez használt vízmennyiség.

Akik viszont azon tűnődnek, hogy ez mennyire higiénikus megoldás, azok számára fontos tény, hogy a vizelet nem steril, és éppen ez ad aggodalomra okot az egészségügyi szakemberek szempontjából.

Rosszul taníthatod a hólyagodat.

Amikor zuhanyzás közben a folyó víz hangját hallva pisilünk, azzal azt tanítjuk magunknak, hogy amikor ez a hang megszólal, fellépjen a vizelési inger. Ha zuhany alatt, folyó víz mellett pisilsz, az agy összekapcsolja a két dolgot, és röviddel ezután már mindig pisilned kell, amikor ezt a hangot hallod.

Ez a pavlovi reflex, amikor bizonyos külső ingerek reflexet váltanak ki belőlünk. Ez nem feltétlenül nagy probléma, de az lehet azok számára, akiknek vizelettartási gondjaik vannak.

A nők húgyhólyagja anatómiailag nem erre van kitalálva.

Kiderült, hogy a nők számára kifejezetten káros lehet a zuhanyzás közbeni pisilés. Előfordulhat, hogy a hólyag nem ürül ki megfelelően. Álló helyzetben ugyanis a medenceizmok nem tudnak kellőképpen ellazulni. A férfiaknál a prosztata támogatást nyújt a húgyhólyagnak, ezért náluk teljesen természetes az állva pisilés.

De a nőknél nincs meg ez a támogatás, ezért náluk az álló pozíció pisilés közben nem természetes, a hólyagjuk nem tud teljesen kiürülni. Az izmok nem lazulnak el, ezért erőlködni kell, ami összezavarja a természetes működést.

Mit lehet tenni, ha túl nagy a kísértés?

Ha valaki nem tudja megállni, hogy zuhanyzás közben pisiljen, a legjobb, ha ezt a saját fürdőszobájában, nem pedig nyilvános helyen teszi. Előfordulhat, hogy húgyúti fertőzés esetén a vizelet magával sodor néhány kórokozót a húgycső végéről.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét