Egy brit felmérés szerint egy átlagos férfi 13 éjszaka után cseréli le a pizsamáját. A nők pedig általában 17 nap után dobják a szennyesbe. A legtöbb nőnek sok hálóruhája van, csak egyszerűen elfelejtik, hogy mióta alszanak már ugyanabban a darabban.
Régóta viselt pizsamában ágyba bújni ártalmatlannak tűnhet, pedig vannak veszélyei.

1. Egészségtelen környezetben alszol.

A pizsama közvetlenül a bőröddel érintkezik. Ha ugyanaz a ruha van rajtad újra és újra, a baktériumokat és az elhalt hámsejteket a ruha elkezdi összegyűjteni. Ha az ágyneműdet rendszeresen mosod is, nem sokáig marad tiszta, hiszen a régóta viselt pizsama beszennyezi. Ha így teszel, nehezen kezelhető fertőzéseket kockáztatsz.

2. A kórokozókat átviheted róla a ruhádra is.

Mikor a pizsamádat berakod a mosógépbe, a rajta lévő baktériumok minden más ruhára átkerülnek, amit vele együtt a gépbe teszel. Ha 2 hétig folyamatosan viselted, a mosás nem fogja tudni elpusztítani az összes baktériumot, azok átkerülnek a többi ruhára és érintkezni fognak a bőröddel.

3. Hatással van az alvás minőségére.

Amennyire a tiszta ágyneműben való alvás segíti az ellazulást, annyira felfrissít, ha tiszta pizsamában alszol. A régóta viselt, átizzadt hálóruhában akár egész éjszaka forgolódhatsz a viszketés miatt.

4. Súlyosbíthatja az allergiát.

Ha allergiás vagy a porra vagy valamilyen légúti betegségben szenvedsz, komoly bajt okozhat, ha nem cseréled elég gyakran a pizsamádat. A poratkák elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, ezért szeretik annyira a matracot és a pizsamádat, és légzési problémákat okoznak. Ha allergiás vagy a porra, minden éjszaka új pizsamában feküdj le.

5. Pattanásos lehetsz tőle.

Ha nem cseréled gyakran a pizsamádat, az elhalt hámsejtek és a baktériumok felhalmozódnak a textilben. Éjszaka ezek bejutnak a pórusokba, eltömítik őket, és ezzel pattanásokat okoznak. Amikor izzadsz alvás közben, a pizsama felszívja az izzadságot, és megjelennek a pattanások.

6. Kellemetlen a szaga.

A hálóruhád magába szívja az izzadságot, és tökéletes környezetet teremt a baktériumoknak. Ezek imádják a sötét, nedves helyeket, nyomukban pedig olyan szag marad, ami zavarhat az alvásban.

7. Gyengítheti az immunrendszert.

Ha egymás után sok éjszakán át van rajtad ugyanaz a pizsama, az immunrendszered folyamatosan harcol a kórokozókkal, az allergiával, a légzésproblémákkal. Ettől pedig egyre gyengül, így kevésbé tud megóvni a vírusoktól.

Milyen gyakran cserélsz pizsamát?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here