A popcornt sok felnőtt és gyerek imádja. Egyes szülők már a totyogó kisgyereknek is adnak belőle, és szemet hunynak felette, ha az idősebb gyerekek csak úgy tömik a szájukba. A pattogatott kukorica igazán ártalmatlannak tűnik, de 4 év alatti gyerekekre valójában komoly veszélyt jelent.
A gyermekorvosok óva intenek attól, hogy 4 éves kor alatt popcornt adj a gyereknek. Cikkünkből megtudhatod, miért.

Veszélyes lehet a kisgyerekekre nézve.

A legtöbb szülő azt hiszi, fulladást csak az apró játékok vagy elemek okozhatnak. Sokan mit sem tudnak arról, hogy az ételek is veszélyesek lehetnek. 2019-ben egy háromgyermekes anyuka 2 éves gyereke került kórházba, miután popcornt evett.

A kisfiú köhögött és belázasodott. A vizsgálat után az orvosok rájöttek, hogy a gyerek belélegezte a popcornt, az a tüdejébe került, ott pedig gyulladást okozott. Az orvosok eltávolították a pattogatott kukoricát a gyerek tüdejéből, így ez a történet sikerrel végződött. Az anya szerette volna, hogy mások is tanuljanak a történetükből, ezért a Facebookon tette közzé írását az esettel kapcsolatban.

A gyermekorvosok a popcornt egyáltalán nem ajánlják 4 éves kor alatt, és erre meg is van a nyomós okuk.

Miért a 4 éves kor a fordulópont.

A szakemberek szerint a 4 év alatti gyermekek jobban ki vannak téve a fulladás veszélyének. Csak 4 éves kortól kezdve képesek teljesen megrágni az ételt. Az őrlőfogaik ekkorra fejlődnek ki, és a rágási képességeik is innentől fogva válnak megfelelővé ahhoz, hogy az ételt apró darabokra rágják és úgy nyeljék le.

A kisgyerekeknek könnyen elterelődik a figyelmük, és evés közben ez fulladáshoz vezethet. Ezért kell mindig szülői felügyelet, mikor egy kisgyerek eszik. Ha evés közben fut, játszik vagy túl gyorsan eszik, annak is fulladás lehet a vége.

Más ételek is jelenthetnek veszélyt.

Nem a popcorn az egyetlen, amivel vigyázni kell a kisgyerekeknél. A következő ételek szintén veszélyesek tudnak lenni:

  • hot dog,
  • kemény cukorka,
  • magvak és diófélék,
  • nyers sárgarépa,
  • alma,
  • szőlőszem,
  • mogyoróvaj,
  • pillecukor,
  • rágógumi.

Ha nem tudod biztosan, hogy milyen ételeket adhatsz a gyermekednek egy bizonyos korban, fordulj gyermekorvoshoz, aki biztosítani tudja számodra a szükséges iránymutatást.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here