A tojásnak sok jótékony hatása van az egészségünkre. Segít az ideális testsúly megtartásában, javítja a szem állapotát, és számtalan tápanyagot biztosít, mint például fehérjét és omega-3 zsírsavakat. Egy új kutatás szerint azonban mégis jobb, ha más élelmiszerekkel helyettesítjük, amelyekben megtalálhatók ugyanezek a tápanyagok.
Néhány kutatás eredményét ismerheted meg, amelyek állítják: a túl sok tojás nem a legjobb az egészségednek.

1. Székrekedést okozhat.

A tojásban sok a fehérje, viszont nincs benne rost, ami támogatná az emésztést. A rostok hiánya pedig székrekedéshez vezet, tehát, ha csak tojást eszel, kellemetlen élményeid lehetnek a mosdóban. Ezért jobb, ha a tojást rostokban gazdag élelmiszerekkel együtt fogyasztod, például spenóttal, paradicsommal.

2. Koleszterinszintre gyakorolt hatását sok vita övezi.

A tojásfogyasztással kapcsolatos ajánlások sokat változtak az évtizedek során. Amerikai orvosok 1968-ban azt a javaslatot tették, hogy ne együnk heti 3 egész tojásnál többet, mivel a tojásban sok a koleszterin, ez pedig káros az erekre. A következő mérföldkő 2002, ekkor az útmutatás az volt, hogy maximum 300 milligramm koleszterint vigyünk be naponta (egy tojás 213 milligramm koleszterint tartalmaz). 2012-ben tették közzé azt, hogy egészséges emberek esetében nincs bizonyíték arra, hogy a vérben az LDL-koleszterin szintjét megemeli az elfogyasztott koleszterin.

A tojás kiváló fehérjeforrás, de fehérjéhez máshonnan is hozzájuthatsz, például növényi alapú élelmiszerekből, mint a diófélék, a kenyér, a tészták.

3. Aknét és pattanásokat okozhat.

Az akné kiváltója a túl sok progeszteronhormon, amivel a tojás tele van. Testünk maga is termeli ezt a hormont, de ha mellé még tojást is eszel, még tovább növeled a mennyiségét.

Ha hirtelen pattanások jelennek meg az arcodon, gondold át, milyen gyakran fogyasztasz tojást. Lehet az is, hogy rendszeresen eszed, mégsem vagy pattanásos. Ennek az az oka, hogy nem viszed túlzásba a mennyiségét.

4. A sok tojás növeli a szívbetegség kockázatát.

Tanulmányok szerint az egészséges emberek átlagosan 7 tojást megehetnek hetente anélkül, hogy növelnék a szívbetegség esélyét. Ez a mennyiség még arra is jó, hogy csökkentsd a stroke kockázatát és javítsd a szemed állapotát.

Ám, ha egészségügyi problémáid vannak, például cukorbeteg vagy, ennyi tojás már növelheti a szívbetegség kockázatát. Egy tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik naponta több mint egy tojást fogyasztanak, nagyobb az esélye a szívbetegségnek.

5. Puffadhatsz tőle.

Egyesek számára a tojás ideális reggeli, de ha érzékeny vagy bizonyos ételekre vagy intoleranciád van, akkor számodra nem ez a legjobb ötlet. Ha észrevetted, hogy puffadsz, miután tojást ettél, érdemes allergiavizsgálatot végeztetned.

A tojásintolerancia azt jelenti, hogy a tojás bizonyos összetevőjét a szervezeted nem képes megfelelően megemészteni, hiányzik az az enzim, ami le tudná bontani. Ez puffadást okoz, ezenkívül hasfájást és fejfájást is előidézhet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét