Semmi nem ad olyan komfortérzetet, mint a friss, ropogós, tiszta ágynemű. Eltekintve attól a megnyugtató érzéstől, hogy tökéletesen tiszta párnára hajtod a fejed, valójában több jó ok is van a huzat rendszeres cseréjére. A párnahuzat közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy heti 2-3 alkalommal cseréljük őket.
Összegyűjtöttük, miért érdemes gyakrabban cserélni a párnán a huzatot.

1. Vonzza a poratkákat.

Minden este, mikor befekszel az ágyba, beviszed magaddal az izzadságot, a smink maradékait és kb. 50 millió elhalt hámsejtet. Az izzadság és az elpusztult hámsejtek tökéletes környezetet teremtenek a poratkák számára, akik ezekkel táplálkoznak, majd szaporodnak. Ha nem cseréled a párnahuzatot kellő gyakorisággal, kiteszed magad ezeknek az atkáknak, amik kárt tehetnek az egészségedben.

2. Pattanásos lehetsz tőle.

Lemosni a sminket lefekvés előtt alapvető lépés, ha tiszta és szép bőrt szeretnél. De még ha úgy is tűnik, hogy eltávolítottad a korrektort és a szempillaspirált, a smink maradéka rákerül a párnára, és egészen mosásig ott is marad. Ehhez még hozzájön a bőr zsírossága és az izzadás, aminek kifejezetten örülnek a baktériumok és a gombák, melyek bőrirritációt okoznak és hajlamosabbá tesznek a pattanásokra.

3. Árthat a hajadnak.

Lehet, hogy rengeteg pénzt költesz drága samponokra és hajkezelésekre, de mégsem fordítasz kellő figyelmet a párnádra. Mikor alvás közben forgolódsz, a durva pamut anyagok súrlódást keltenek és töredezetté teszik a hajat. Ha pedig a párnahuzat nem friss, a fejbőr irritációját is kockáztatod, ami a hajad egészségét és szépségét is befolyásolja.

4. Kihathat az alvásra is.

Ha nem cseréled kellő időközönként a párnahuzatot, a kórokozók és poratkák által kibocsátott gázok allergizálhatnak és megnehezíthetik a légzést. Ha nem tudsz megfelelően lélegezni, az kihat az alvásra, reggel pedig kimerülten fogsz ébredni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét