A lehető legkényelmesebb dolog zuhanyzás közben megszabadulni a sminkedtől, viszont inkább csak ártasz vele a bőrödnek. Az arcbőr ugyanis jóval érzékenyebb, mint a test több részén lévő bőr, ezért – hacsak nem hideg víz alatt tusolsz – jobb, ha a zuhany forró vizét távol tartod az arcodtól.
Utánajártunk, hogy miért akadályozhatja a zuhany alatt történő arcmosás azt, hogy tökéletes bőröd legyen.

1. Ronthatja a pattanásos bőr állapotát.

A hosszú, forró zuhanyzások megsemmisítik a bőr természetes, olajos védőrétegét. Ha a bőröd már eleve száraz, a zuhanyban való arcmosás csak ront rajta. Ha több hidratálót használsz, hogy csökkentsd a szárazságot, a bőröd hajlamosabb lesz a pattanásokra és fertőzésekre.

2. A bőrtónust is megváltoztathatja.

Ha rendszeresen zuhanyozás közben mosol arcot, a bőröd kipirosodhat. A meleg víz hatására az erek kitágulnak, ami károsítja az arcbőrben lévő hajszálereket. Ennek következtében az erek láthatóvá válnak, rosacea is kialakulhat.

3. Korai ráncosodáshoz vezethet.

A forró víz kiszárítja a bőrt és károsítja annak védőrétegét, ami megőrizné a nedvességet. Ugyanez történik az arcbőr esetében is, ami gyorsabban öregedhet, ha rendszeresen forró víznek van kitéve.

4. Az egészséges bőr érzékenyebb lesz tőle.

A normál, egészséges arcbőrnek sem tesz jót, ha zuhanyzás közben mosod meg. A forró víz károsan hat rá. Jobb, ha tartózkodsz tőle, főleg a hideg, téli hónapokban, mikor a bőr még hajlamosabb az irritációra és a kiszáradásra.

5. Viszketést okozhat.

Sokan érzik, hogy zuhanyzás után a bőrük viszketni kezd. Ez általában csak enyhe tünet és percek alatt el is múlik. De ha rendszeresen forró vízzel mosod az arcod a zuhany alatt, az okozhat folyamatos viszketést vagy akár hámlást is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here