Amikor az első gyerek már kellően érett, a legtöbb szülő megkönnyebbülve lélegzik fel, hiszen lesz egy új segítsége a ház körül és a kisebb testvérek felügyelésében. Bár a szülők így némi szabadidőhöz jutnak, nem a legjobb ötlet a nagy testvért a kicsik felvigyázójaként “alkalmazni”.

Túl nagy felelősséget raksz rá.

Természetesen némi felelősség nem árt a gyereknek. De nagy különbség van aközött, hogy a kamasz gyerek a kisebb testvérein tartja a szemét, míg te főzöl, vagy órákon át ráhagyod őket úgy, hogy te a közelben sem vagy.

Ha a nagyobb gyereknek ezzel semmilyen problémája nincs, akkor folytathatjátok tovább ezt a bevett szokást. De ha úgy alakul a helyzet, hogy nincs más választása, mint rögtön felnőni, mert a családban ebben a szerepben van szükség rá, akkor teherként fogja megélni ezt. Tarts mértéket, soha ne kérj olyan szintű és mértékű segítséget a legidősebb gyerektől, hogy már-már szülőként kelljen közreműködnie.

Azt se feledd, hogy függetlenül attól, hogy mennyire éretten viselkedik, a gyerek az gyerek, nem áll készen arra, hogy teljes felelősséget vállaljon. Egyes helyzeteket nem tud kezelni, és ha baleset történik, a bűnösség terhe fogja nyomni a vállát.

Ők nem szakemberek.

Nagyon kényelmes dolog az idősebb gyereket bébiszitterként használni, főleg, ha a szülők képzett dadust nem is engedhetnek meg maguknak. De ne is számíts tőlük olyan szintű elhivatottságra és hozzáértésre, mint egy dadus esetében. Mivel maguk is gyerekek, a tinédzsereknek nincs tapasztalatuk abban, hogyan kell pelenkát cserélni, nem tudják, hogyan kell helyesen megetetni egy kisgyereket, és arról sincs fogalmuk, hogyan kezeljék a hisztiket.

Hogy az idősebb gyerek segítségét igénybe vegyék, az a legtöbb családban elkerülhetetlen. De ezt úgy szabad csak tenni, hogy figyelembe vesszük a gyerek életkorát, és ahhoz képest adunk neki feladatokat. Segíthet a házimunkában, olvashat mesét a kicsiknek, játszhat velük néhány órát.

Feláldozzák a saját gyermekkorukat.

Egy egykének jóval kevesebb kötelezettsége van a családon belül, mint annak, akinek kisebb testvérei vannak. Miután elvégzi a szokásos napi feladatait – mint a házi feladat, a szobájának a kitakarítása –, azután nincs egyéb dolga, mehet játszani a barátaival, tévézhet vagy amit csak szeretne. De akinek kisebb testvérei vannak, az nehezen találhat időt saját magára.

Az idősebb gyereknek mindig van valaki, akire vigyáznia kell, akinek segítenie kell, akivel játszania kell. A szülők pedig sokszor azt kérik tőlük, hogy a szokásos kamasz tevékenységeket dobják félre, és segítsenek nekik a kisebb gyerekek körül.

Fontos, hogy az idősebb gyerek is megélhesse a saját gyermekkorát. Ne pelenkát cseréljen, bilire szoktasson vagy épp házi feladatot ellenőrizzen, hanem játsszon, szórakozzon. Engedd, hogy ő is gyerek legyen, ez lesz a legjobb mindenkinek.

Tönkremehet a testvéreivel való kapcsolata.

Arra kényszeríteni az idősebb testvért, hogy rendszeresen felügyeljen a kisebbekre, ellenállást szülhet benne. Úgy érezheti, hogy túl nagy terhet kell cipelnie, amit stresszként él meg. Ennek pedig könnyen lehet az a következménye, hogy negatív érzelmeket kezd táplálni a testvérei iránt.

Ezenkívül, mikor egyedül marad a testvéreivel, a legidősebb gyermek teljhatalmat gyakorol felettük, amit a kisebbek nem minden esetben fogadnak el és tűrnek. Ez akár állandó konfliktusokat okozhat a testvérek között, a viták pedig átmehetnek akár harcba is.

Ez nem az ő munkájuk.

Sok szülő elvárja, hogy a gyereke ingyen bébiszitterkedjen, azt gondolván, hogy ez egy átlagos feladat számára. De a legtöbb kamasz ezzel nem ért egyet. Tudják, hogy egy profi dadus fizetést kap ezért a munkáért, azért amit ő is csinál, és ezt nem érzi tisztességesnek.

Ha csak alkalmanként fordul elő, hogy a legidősebb gyereket megkéred, hogy vigyázzon a kisebbekre, akkor nem kell, hogy a pénz szóba kerüljön köztetek. Viszont, ha a bébiszitterkedés a rendszeres feladata, ami az életének jelentős részét kitölti, a legjobb, ha kitalálsz számára valami ellentételezést.

Ez egyáltalán nem muszáj, hogy pénz legyen. Megengedheted, hogy használja az autódat, adhatsz neki néhány előjogot, vagy megvehetsz neki valamit, amire régóta vágyott. Mindenképpen értékeld a munkáját.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét