Az ázsiaiaknak általában nem Rh-negatív a vércsoportjuk, a kórházakban nem is tárolnak ilyen vért. A negatív vércsoporttal rendelkező külföldiek ezért nagy bajban vannak, ha sürgősen vérre van szükségük. Az ázsiaiak számos dologban különböznek a többi rassztól, ezek közül az egyik, hogy nincs szükségük dezodorra a testszag ellen.

Az irigység nem szép dolog, de mikor azt halljuk, hogy az ázsiaiak dezodor nélkül is boldogan élnek, bizony elkap minket a féltékenység. És nem arról van szó, hogy nem törődnek a higiéniával, hanem egy különleges állapotról, amiről most többet is megtudhatsz.

A dolog nyitja a “büdös gén”.

Senki sem büdös hónaljjal születik. A test szagtalan izzadságot termel, melybe azonban később baktériumok keverednek, innen ered a bűz. Az, hogy büdös-e a hónaljad vagy sem, az ún. ABCC11 génen múlik.

A tudósok korábban azt gondolták, hogy ez a gén csak a fülzsír állagáért felelős, befolyásolja, hogy szárazabb vagy nedvesebb. Felfedezték, hogy a kelet-ázsiai emberek 80-95%-ának száraz a fülzsírja, míg az afrikaiaknak és az európaiaknak inkább nedves. Meglepő módon a fülzsír állaga kapcsolódik a hónaljszaghoz is.

Kiderült, hogy az ázsiaiaknál speciális genetikai helyzet áll fenn, ugyanis hiányzik belőlük az ABCC11 gén G allélje. Emiatt száraz a fülzsírjuk, hiszen nem rendelkeznek azzal az anyaggal, ami a baktériumoknak táplálékul szolgál. Ugyanez igaz az izzadságra is: nem büdös, hiszen a baktériumok nem tudnak táplálkozni belőle.

Az európaiak és afrikaiak nem ilyen szerencsések. Csupán 3%-uknál nincs meg ez a gén, a többieknél viszont megvan, a hónaljuk ezért kiváló telephely a baktériumoknak, melyek a kellemetlen szagokat okozzák.

Egyesek akkor is használnak dezodort, ha nincs szükségük rá.

A nők többsége mégis használ dezodort, annak ellenére, hogy nem rendelkeznek a “büdös génnel”. Genetikusok szerint a társadalmi nyomás az oka, hogy sokan mégis követnek olyan higiénés szokásokat, melyekre nincs is szükségük, csak azért, mert mások is ezt csinálják.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here