Az “organikus” szó határozottan vonzóbbnak hangzik, mint valami mesterségesen előállított, de mindez csak illúzió. Az elmúlt években a GMO-tartalmú (génmódosított) élelmiszerek körül alakult ki tömeghisztéria, és az emberek elkezdték keresni a bioélelmiszereket, elkezdtek tisztán táplálkozni, ám a GMO-tartalmú élelmiszerek egyikénél sem igazolódott még be soha semmilyen káros egészségügyi hatás. A következőkben megvizsgáljuk ugyanezt a “természetes” és a mesterségesen előállított szépségápolási termékek kapcsán.
Ha azon gondolkodsz, érdemes-e a tömeggyártott készítményeket organikus szépségápolási termékekre cserélned, most segítünk a döntésben.

A “vegyszermentes” hamis állítás a reklámokban.

Kezdjük az alapokkal: Ha a címkén látod a “természetes” feliratot, az nem azt jelenti, hogy vegyszermentes, a “vegyszer” szó pedig nem feltétlenül jelent fenyegetést. Tudjuk, hogy a víz is vegyi anyag, hiszen a kémia szemszögéből nézve minden anyag vegyszer. A bőrgyógyászok szerint a “természetes” termékek vizsgálatával nem foglalkoznak annyit, mint a szabályozott készítményekével. Olvasd el az összetevők listáját ahelyett, hogy a címkén lévő feliratra hagyatkoznál.

A teljesen természetes termékek nagyon rövid életűek.

Bár sokak számára ez nem fontos szempont, figyelmesnek kell lenned a természetes készítmények lejárati dátumával kapcsolatban, különösen, ha te magad készítetted azokat. Az organikus összetevők szavatosságideje átlagosan 3 hónap, ezért időben pótold őket. A lejárati idejük után ne használd a természetes készítményeket, mert penész- és élesztőgombák lehetnek bennük, különösen, ha vizet is tartalmaznak.

A feldolgozatlan természetes összetevők rendkívül károsak lehetnek.

Mikor az összetevőket laboratóriumban készítik – függetlenül attól, hogy természetesek vagy mesterségesek –, olyan átalakuláson mennek keresztül, melyek során csak a leghasznosabb tulajdonságaik maradnak meg, a többit kiszűrik. Nézzük az aloe verát, a közkedvelt bőrnyugtató összetevőt, ami számos krémben megtalálható és hatékony is. Ám a nyers aloe vera gélben karcinogén összetevők találhatók, melyek rákot okozhatnak. A feldolgozás éppen ezért nem feltétlenül rossz dolog.

A fizikai hámlasztás jóval károsabb, mint a kémiai.

A hámlasztás nagyon hasznos bőrápolási módszer. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, lehetővé teszi a bőr regenerálódását, és frissíti az arcot. A természetes hámlasztók használatakor a fizikai hámlasztást végzed, ami sokkal durvább módszer a bőr számára. Az egyik legnépszerűbb természetes hámlasztó a cukor, melynek nagy szemcséi dörzsölik a bőrt, és apró karcolásokat hagynak maguk után. A kémiai hámlasztók viszont meglepő módon jóval kíméletesebbek és hatékonyak is egyben. A hámlasztást minden esetben megfelelően kell végezni, a legjobb, ha kikéred a bőrgyógyász tanácsát.

Az allergia és a túlérzékenység kockázata is magas.

Nagyon gyakori, hogy az organikus termékeket használóknál bőrérzékenység alakul ki, és azt feltételezik, hogy a pattanásaik a kémiai összetevőkre adott reakciók. Sok olyan dolog, amit természetesnek tartunk, allergiát okozhat, mint például az eukaliptusz, a rozmaring, a teafaolaj és a citrus alapú dolgok. Egyes termékek viszont, amiket laboratóriumban készítenek, jóval stabilabbak, kevésbé savasak, és kifejezetten érzékeny bőrre készülnek.

Nem minden parabén félelmetes.

A bőrápolásban a legnagyobb mumusnak a parabének számítanak. Azonban a parabének és a tartósítószerek azok, melyektől az adott termék stabil marad, és melyek segítenek a bőrnek beszívni a hatóanyagokat. Nincsenek meggyőző tanulmányok arról, hogy ezek ártanának nekünk, ezért általában biztonságosnak tartják őket, amennyiben az összetevők kevesebb mint 0,1%-át teszik ki. Ezenkívül a parabének természetes módon is előfordulnak a gyümölcsökben, például az áfonyában, az eperben és az olajbogyóban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét