Napi egy ölelés az orvost távol tartja. Nem kérdés, hogy az öleléstől mindenki jól érzi magát. Ettől eltekintve azonban vannak más előnyei is, főleg a gyerekek fejlődése szempontjából. Most egy kicsit beleáshatod magad az ölelés tudományába, és megtudhatod, mennyi pozitív dolgot hoz az életünkbe.

A sokat ölelgetett gyerek boldog lesz.

Az ölelésnek sok pszichés hatása van. Nemcsak javítja a gyerek önértékelését és magabiztosságát, de segít neki optimistának maradni. Ez a 3 pszichés erőforrás (az önértékelés, magabiztosság, optimizmus) szorosan kapcsolódik egymáshoz és csökkenti a stresszes helyzetek káros hatásait. Ennek következtében hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerek szeretve és boldognak érezze magát.

Az ölelés segíti kifejlődni a gyerekben az empátia érzését.

Az ölelés segít neked és a gyermekednek feloldódni az adott pillanatban, elmerülni egymásban fizikailag és lelkileg is. Az energiáknak ez a kicserélése a gyermeknek megtanítja az empátia érzését. Ekkor érti meg a gyerek azt, hogy mások hogyan érezhetnek. Az ölelés tehát egy jó lecke, ami a szeretteivel és az idegenekkel való empátiára tanítja.

Az ölelés véget vethet a hisztinek.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy ha az éppen hisztiző gyerekét megöleli, azt a gyerek úgy fogja értelmezni, hogy a rossz viselkedéséért kapott jutalmat. Ez viszont nem igaz. Ha ilyenkor megöleled a gyereket, az segít neki az önmérsékletben. Oxitocin, azaz szeretethormon szabadul fel, ez segít a gyereknek lenyugodni és csökkenteni a szorongását.

Az ölelés abban is segít, hogy két gyerek hamarabb megoldja a köztük lévő konfliktust. Ezt tartsd észben a legközelebbi veszekedéskor.

Az öleléstől okosabb is lesz a gyerek.

A gyerekeknek különböző stimulációkra van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Ezért a fizikai kontaktus és a bőrrel való érintkezés nagyon fontos számukra. Tudósok kutatást végeztek árvák, valamint családban felnőtt gyerekek részvételével. Az árváknál azt figyelték meg, hogy a motoros képességeik jóval később fejlődtek ki, ennek okát pedig az érintés hiányában jelölték meg.

Egy másik kutatás szerint napi 15 percnél több érintés 10 napon keresztül az árváknál jobb eredményeket hozott a fejlődésük értékelésénél, valamint érettebb viselkedésben és több aktivitásban is megnyilvánult.

Az ölelés segíti a gyerekek növekedését.

Furcsának tűnhet, de ha rendszeresen ölelgeted a gyermekedet, azzal segíted a növekedését. A tudósok azt találták, hogy a gyereknek megáll a normál növekedése, ha rendszeresen nélkülöznie kell a fizikai érintést és az ölelést. Ez még akkor is így történik, ha közben a növekedéshez szükséges összes tápanyagot megkapja.

Ennek a jelenségnek a magyarázata nagyon egyszerű. Ölelés közben oxitocin szabadul fel. Ennek pozitív hatásai vannak a szervezetre, többek között az is, hogy fokozza a növekedést. Növeli más hormonok szintjét is, melyek szintén hozzájárulnak az egészséges növekedéshez.

Az ölelés segít egészségesnek maradni.

Az oxitocin hormon másik pozitív hatása, hogy javítja az immunrendszer működését, azaz egészségesebbé teszi a gyereket. Tőle gyorsabban gyógyulnak a sebek is és csökkennek a gyulladások.

Segít megbirkózni a gyereknek a stresszes élethelyzetekkel is.

Az ölelés erős kötődést hoz létre szülő és gyerek között.

Az ölelés növeli a bizalmat, mely alapvető eleme a gyerekkel való kapcsolatnak.

Az oxitocin csökkenti a félelemérzetet, növeli a kockázatvállalás készségét és a bizalmat mások felé. Ezzel együtt javítja a gyerek biztonságérzetét és erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét