A könnyű hidratáló krémtől és a színtelen szájfénytől kezdve az élénk színű szemfestékekig és a műszempillákig – számtalan módon alkalmazzák a mai férfiak a sminket. Sokak számára még mindig tabu a férfi smink, de úgy tűnik, a dolgok változnak, hiszen egyre több férfit láthatunk festékkel az arcán, és nemcsak a vörös szőnyeges eseményeken, hanem hétköznapokon, az utcán is.
Most közelebbről megvizsgáljuk ezt a trendet, és az is kiderül, hogy a férfiak sminkelése nem a 21. század találmánya.

A férfiak évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt is sminkelték magukat.

Tutanhamon fáraó vastagon kihúzott szemmel és szemöldökkel

A férfi smink nem valami új keletű dolog. Eredete az ősi Egyiptomba vezet vissza, ahol a férfiak zsírt és olajokat kentek a bőrükre, hogy megóvják magukat a sivatagi hőségtől és a káros napfénytől. A felsőbb osztályba tartozók gyakran a szemüket is kihúzták. Már biztosan láttál képeket a fáraókról, akiknek vastagon ki volt húzva a szemük és a szemöldökük.

Az ókori Rómában szintén használtak sminket a férfiak, mégpedig a hódítók, például az egyiptomiak hatására. Sminkjük nem volt színes, mivel azt a társadalom nem tartotta elfogadottnak. Helyette könnyű parfümöket használtak, szőrtelenítettek és időnként világosították az arcbőrüket.

I. Erzsébet királynő idejében a férfiak púderezték az arcukat, Japánban a 17. században a kabuki színház színészei szemkápráztató sminket viseltek, a fehérre festett arcukon élénk piros és fekete vonalak díszelegtek. A modern kort illetően muszáj megemlíteni Hollywoodot, ahol megjelent a férfiak sminkje nemcsak a filmvásznon, de a nyilvánosság előtt is.

Clark Gable hollywoodi színész

Bár a sminkelés nem új a férfiak esetében sem, még ma is többnyire előadóművészek és színészek viselik, hogy a színpadon és a kamerák előtt látványosabb legyen a megjelenésük. Viszont egyre több olyan férfit látunk, aki nap mint nap használ sminket. De vajon mi ennek az oka?

Több férfiaknak szánt sminktermék vált elérhetővé.

A férfiak évezredek óta használnak sminket, de egészen a közelmúltig csak nagyon kevés márka készített termékeket kifejezetten az ő részükre. A dolgok változnak, a gyártók pedig egyre több férfi kozmetikumot tesznek elérhetővé. Természetesen a férfiak használnak eredetileg nőknek készült termékeket is, de sokaknak ez nem kedvére való. Minél könnyebb hozzájutni a férfi sminktermékekhez, annál többen próbálják ki őket.

Adam Lambert énekes

Úgy látszik, a férfiak egy újabb hatalmas vásárlói kört jelentenek a szépségipar számára, ezért valószínűsíthető, hogy a jövőben egyre több nemsemleges vagy kifejezetten férfiaknak szánt kozmetikummal fogunk találkozni. A nagy márkák sorra rukkolnak elő férfiak számára készített sminktermékekkel. A Boy de Chanel kollekció a Chaneltől például számos különböző szépség- és bőrápolási terméket kínál férfiaknak, köztük hidratálót, alapozót, korrektort, szemceruzát, ajakbalzsamot és körömlakkot, melyekkel természetes hatást lehet elérni.

Egyre több a férfi sminkes influenszer.

Manny Gutierrez sminkes

Önmagában az, hogy gyártanak férfiaknak szánt sminkeket, nem lenne elég a népszerűségük növekedéséhez. Szükség van olyan férfiakra, akik megmutatják, hogy le lehet dönteni a sztereotípiákat, és érdemes kipróbálni az új dolgokat. Manny Gutierrez, Jake-Jamie, Gabriel Zamora és James Charles csak néhány példa a népszerű influenszerek közül, akik több ezer férfival osztják meg szépségápolási- és sminktippjeiket.

Jake-Jamie szépség blogger

Posztjaikban és videóikban különböző sminkelési technikákat mutatnak be, melyek segítségével különböző hatást lehet elérni, a természetestől egészen a fesztivál sminkig. De még fontosabb, hogy arra tanítják követőiket, hogy legyenek magabiztosak, fogadják el önmagukat, ne féljenek a sztereotípiáktól és a negatív véleményektől, ha a sminkelésen keresztül fejezik ki önmagukat.

A következő összeállításban ezek és más sminkesek munkáit láthatod.

1. Jake-Jamie

2. Jake-Jamie

3. Manny Gutierrez

4. Manny Gutierrez

5. Manny Gutierrez

6. Bretman Rock

7. Alex Faction

8. Jack Emory

9. Jack Emory

10. Gabriel Zamora

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here