A könnyű hidratáló krémtől és a színtelen szájfénytől kezdve az élénk színű szemfestékekig és a műszempillákig – számtalan módon alkalmazzák a mai férfiak a sminket. Sokak számára még mindig tabu a férfi smink, de úgy tűnik, a dolgok változnak, hiszen egyre több férfit láthatunk festékkel az arcán, és nemcsak a vörös szőnyeges eseményeken, hanem hétköznapokon, az utcán is.
Most közelebbről megvizsgáljuk ezt a trendet, és az is kiderül, hogy a férfiak sminkelése nem a 21. század találmánya.

A férfiak évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt is sminkelték magukat.

Tutanhamon fáraó vastagon kihúzott szemmel és szemöldökkel

A férfi smink nem valami új keletű dolog. Eredete az ősi Egyiptomba vezet vissza, ahol a férfiak zsírt és olajokat kentek a bőrükre, hogy megóvják magukat a sivatagi hőségtől és a káros napfénytől. A felsőbb osztályba tartozók gyakran a szemüket is kihúzták. Már biztosan láttál képeket a fáraókról, akiknek vastagon ki volt húzva a szemük és a szemöldökük.

Az ókori Rómában szintén használtak sminket a férfiak, mégpedig a hódítók, például az egyiptomiak hatására. Sminkjük nem volt színes, mivel azt a társadalom nem tartotta elfogadottnak. Helyette könnyű parfümöket használtak, szőrtelenítettek és időnként világosították az arcbőrüket.

I. Erzsébet királynő idejében a férfiak púderezték az arcukat, Japánban a 17. században a kabuki színház színészei szemkápráztató sminket viseltek, a fehérre festett arcukon élénk piros és fekete vonalak díszelegtek. A modern kort illetően muszáj megemlíteni Hollywoodot, ahol megjelent a férfiak sminkje nemcsak a filmvásznon, de a nyilvánosság előtt is.

Clark Gable hollywoodi színész

Bár a sminkelés nem új a férfiak esetében sem, még ma is többnyire előadóművészek és színészek viselik, hogy a színpadon és a kamerák előtt látványosabb legyen a megjelenésük. Viszont egyre több olyan férfit látunk, aki nap mint nap használ sminket. De vajon mi ennek az oka?

Több férfiaknak szánt sminktermék vált elérhetővé.

A férfiak évezredek óta használnak sminket, de egészen a közelmúltig csak nagyon kevés márka készített termékeket kifejezetten az ő részükre. A dolgok változnak, a gyártók pedig egyre több férfi kozmetikumot tesznek elérhetővé. Természetesen a férfiak használnak eredetileg nőknek készült termékeket is, de sokaknak ez nem kedvére való. Minél könnyebb hozzájutni a férfi sminktermékekhez, annál többen próbálják ki őket.

Adam Lambert énekes

Úgy látszik, a férfiak egy újabb hatalmas vásárlói kört jelentenek a szépségipar számára, ezért valószínűsíthető, hogy a jövőben egyre több nemsemleges vagy kifejezetten férfiaknak szánt kozmetikummal fogunk találkozni. A nagy márkák sorra rukkolnak elő férfiak számára készített sminktermékekkel. A Boy de Chanel kollekció a Chaneltől például számos különböző szépség- és bőrápolási terméket kínál férfiaknak, köztük hidratálót, alapozót, korrektort, szemceruzát, ajakbalzsamot és körömlakkot, melyekkel természetes hatást lehet elérni.

Egyre több a férfi sminkes influenszer.

Manny Gutierrez sminkes

Önmagában az, hogy gyártanak férfiaknak szánt sminkeket, nem lenne elég a népszerűségük növekedéséhez. Szükség van olyan férfiakra, akik megmutatják, hogy le lehet dönteni a sztereotípiákat, és érdemes kipróbálni az új dolgokat. Manny Gutierrez, Jake-Jamie, Gabriel Zamora és James Charles csak néhány példa a népszerű influenszerek közül, akik több ezer férfival osztják meg szépségápolási- és sminktippjeiket.

Jake-Jamie szépség blogger

Posztjaikban és videóikban különböző sminkelési technikákat mutatnak be, melyek segítségével különböző hatást lehet elérni, a természetestől egészen a fesztivál sminkig. De még fontosabb, hogy arra tanítják követőiket, hogy legyenek magabiztosak, fogadják el önmagukat, ne féljenek a sztereotípiáktól és a negatív véleményektől, ha a sminkelésen keresztül fejezik ki önmagukat.

A következő összeállításban ezek és más sminkesek munkáit láthatod.

1. Jake-Jamie

2. Jake-Jamie

3. Manny Gutierrez

4. Manny Gutierrez

5. Manny Gutierrez

6. Bretman Rock

7. Alex Faction

8. Jack Emory

9. Jack Emory

10. Gabriel Zamora

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

8 hozzászólás

 1. Ezek mind a tökéletlenség eredményei. A keresztény Biblia nem említi a rérfi sminket. Ha az emberiség teremtésétől fogva betartotta volna és ragaszkodott volna Isten tanácsaihoz és parancsolataihoz akkor nem lenne ma ilyenekről mégcsak említés sem.. Az Isten a nőt női alkatúnak karcsú, csinos, szepnek, a férfi számára kívánatosnak, erotikusnak, szerelemmel szerethetőnek teremtette a férfi mellé segítőtársnak. A férfit markáns férfias, tekintélyt sugárzó uralkodó szép arcú ám férfiasan jóképűnek (smink nélkül) , a teremtés koronájának teremtette. Miből gondolja bárki is, elsősorban a dezing divatdiktátorok hogy a nőnek és a felfinak külső és belső jellemképekben hasonlítani kellene egymáshoz. Azért teremtette őket külömbözőknek, mert ő úgy akarta hogy ha az ember szaporodni fog mintahogyan Isten meg parancsolta, töltsétek be a földet, akkor a férfi és a nő megkülomböztetve legyen egymástól. Isten mindkét nemet külömböző funkcióra teremtette. Az a baj ma a földön hogy manapság arra felé halad a világ hogy sem külsőleg sem belső jellemekben nem kulombözők, hasonlítanak egymáshoz nem lehet megkülömböztetni ki férfi ki a nő ha egy társaságban látod őket. Köszönhető ez a nemileg elkorcsosult világ kialakulását tudatosan nagyban elősegítő homo és bi szeksuális dezingereknek, na és az Istent nem tisztelő ateista világ diktátor vezetőknek akik szabad világú demokratáknak nevezik magukat, akik között vannak homo és biszeksuális életmódot élók is. Na ezért van káosz és természetellnesség, fajtalanság, mert a bűn a gonosz megvetette a lábát a földön a férfi és a nő megteremtését követően. . Összezavart mindent amit a Teremtőnk tökéletességéhez hasonlóan tökéletesnek alkotott meg. A gonosz ennek ellentétét ZŰRZAVART alkotott. De hála a Teremtőnknek az emberiség számára megmentő tervet alkotott a tökéletes élethez való visszatéréséhez, a fiát áldozta fel ezért aki önként vállalta ezt a küldetést Ő Jézus Krisztus. Térj vissza te is térj meg Jézushoz kövesd Őt hallgass rá. Keresd meg azt az embert aki segít neked ebben, megtalálod ha tisztán és őszinte akarattal megakarod ismerni azt a személyt akit követni kell, hogy bejuss a tökéletes és örök életbe Isten kirendelt idejében. Keresd meg azt az embert aki élvezet téged és megismerteti veled Jézust. Minél előbb indulj el amíg megteheted mert a lehetőségnek is egyszer vége lesz, Isten egy meghatazott idejében. Isten áldását kérem ahoz hogy minél előbb megismerd a megmentő Jézus Krisztust. Ámen

 2. Nem akarom megkérdőjelezni azt, hogy Jézus Krisztus az 1 Isten saját teremtménye (akár a fia) volt anno (hiszen mi magunk is Istentől eredőek vagyunk ugye bár). Sem azt hogy mi értelme volt akkoriban az életének, milyen céllal érkezett ide. Ez a HIT, hogy azt hidd amit nem tudsz biztosan, de feltételezhetően úgy van ahogy írják, ahogy olvastad ahogy tanulhattad is akár… Ellenben pár tényt bármilyen vallástól függetlenül elfelejtenek a hívő emberek. Jó nélkül nem tudod meg mi a rossz (fogalma) és fordítva is igaz. Tehát ha nem lenne semmi rossz, semmi gonosz csak jóság, akkor nem lenn mihez hasonlítani és definiálni mi az a jó. Lásd akár leegyszerűsítve is, ha a legszebb embereket klónoznák és SOHA nem születne RONDA, CSÚF ember (persze elméletben ehhez a többi embernek vagy ki kellene halnia, vagy miért is klónoznának embereket???) nos akkor a régen élt emberek kihalásával már csak a klónok léteznének, és senki nem emlékezne arra, hogy mi a csúf definíciója és mi a szépség definíciója, hiszen elvileg mindenki szép és tökéletes mert ugye klónok. Pedig egyik definíció nélkül nincs másik. Lehetne azon vitázni, hogy melyik klón szépsége szebb, egy nüansznyival a másik szépségétől, de egy idő után ezen kis különbségek is kisimulnának. Megszűnne a szépség fogalma létezni, illetve ha még mindig fontos lenne ez, akkor ki kellene találni hogy a szépek közül ki a szebb, és ki a rondább. Ha ezt megértjük, akkor megértjük azt is, hogy ISTENBEN ott van mindkét oldal minden részlete, (Yin és Yang is) és ettől tökéletes.

  Tehát ha ez vagy ehhez hasonló dolog bántaná őt, akkor tenne is ellene. De ez még mindig kisebb horderejű dolog mint sok nagy probléma a világban, legyen az bármilyen háború, (etnikai, vagy vallási, hatalomszerzési, vagy bosszúból és megtorláson alapuló) vagy kizsákmányolás, és mi egyéb. Az emberek amúgy is mindig kérdezgetik, hogy tűrheti ezt Isten ezeket a dolgokat? Az ókori csapások amikről a biblia is beszámol azok valóban Isten nemtetszésének a kinyilatkoztatásai voltak?

  Vajon ilyen esetekre is tartogat az Isten csapásokat nekünk? Más részről aki vett már a kezébe Bibliát az olvashat az Ótestamentumban régmúlt idők dolgairól, szokásairól, de lássuk be a Fáraós példát is, Isten nem büntetett embereket a földi létükben ezért, vagy tévedek? Vannak bibliai írások arról, hogy SOK SOK ezer évvel ezelőtt sem tartotta jónak ezt és most sem kellene?

  Na már most vagy nem érdekli őt, (nem nézi, nem látja, nem is figyeli valamiért, ahogy a háborók é smás dolgok is hidegen hagyják) és akkor mi emberek miért is hivatkoznánk arra hogy Isten vajon mit vár(hat) el, és vagy a benne levő kettősség és tökéletesség okán megérti ezt is, sőt akár tolerálja ezt is, (netán még mulattatja is a mi csetlésünk, botlásunk, a hibáink, a bugyutaságunk, bármi ami nem pont úgy sült el ahogy ezt tervezte). Miért akarnánk Isten nevében a saját hangunkon bele interpretálni (bele magyarázni) történésekbe dolgokba, hogy ezt Isten biztos nem akarja?
  Ha igazak a Bibliai megleckéztetések (csapások) akkor Istennek hatalmában van bárkin revansot venni, bárkit megleckéztetni bárkin kimutatni a nemtetszését. Nekünk embereknek nem kell az Ő nevében olyan dolgokat megmagyarázni, kommentálni, amiről az Ő véleményét nem kértük ki, de erősen feltételezzük azt, hogy ezt akarhatja, vagy azt várhatja el tőlünk… Na pontosan ez a HIT. Az hogy fingod sincs arról mit akar az ÚR, de a saját kútfőből a TE saját belső értékrended szerint nyilatkozol arról, hogy ezt biztos nem akarná.
  Pont ezt tették azok is akik írtak arról hogy ezt vagy azt várja el az úr (állítólag ŐK képesek voltak hallani az úr szavát, és prófétaként iránymutatást adtak jellemzően az adott kor erkölcsi hovatartozásának, és szellemi színvonalának megfelelően).

  De mitől biztos a biztos? Hát nyilvánvalóan attól ha az ÚR tesz is ellene, hiszen hatalma az végtelen ugye? De ha nem tesz ellene semmit, akkor nem lehet az hogy mi emberek félre magyarázzuk a saját logikánk alapján azt amiről nem vagyunk meggyőződve, de erősen azt gondoljuk hogy úgy kell lennie?

  Nem lehetne egyszerűen nem belekeverni a hitet (bármelyik is legyen a tied) ebbe a témakörbe is? Hiszen mindenki másnak lehet más a hite is meggyőződéstől függetlenül. Hiszen ha valamiről meg vagy győződve akkor azt tudod, láttad átélted tapasztaltad nem csak úgy gondolod hogy talán úgy van ahogy. Viszont a hitet összekapcsoljuk a vallással, és máris vannak tanok és vallási nézetek is mi szerint kell ezt vagy azt tenni. Itt jön a képbe az is, hogy ha nem tesszük azt, akkor lesz isteni csapás meg Armageddon is ugye? De ha lesz akkor ugye nem tudjuk elkerülni ezt, csak tolni kifelé a határokat egy pontig (elvileg már ha lehet tolni és nem egy fix pont a téridőben, mert ha fix, akkor nem lesz sem hamarabb sem később független a tetteinktől, az ami elkerülhetetlen). Ja hogy elkerülhető lenne? Na ja az is Hit és vallás kérdése. Persze más más vallás másképp is vélekedik erről. Ilyetén formán akkor más vallások véleményét is ide lehetne írni eme poszt alá.

 3. De most komolyan… olyan előadókat lehetett látni, olyanokkal példáloztok, mint Adam Lambert? Aki köztudottan meleg?? Gyerekek… szánalmas

 4. Fiúk! (Károly Csaba és Krisztian Plisz) El vagytok tévedve! Ez nem az az oldal amihez Ti hozzászóltatok! Ebben az írásban senki mégegyszer SENKI nem emlegette sem Istent, sem Jézust!

 5. Teljesen természetes legalább kedveznek a férfiaknak avval (aki szereti) a szépségápolást. Nincsenek határok!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét