A gyereked a legtündéribb cukiság az apukájával, a nagyszüleivel és vadidegenekkel is, de amikor megjelensz a színen te, éktelen hiszti kezdődik. Ha ez a szituáció ismerős neked, biztosan sokszor feltetted már a kérdést magadnak, hogy vajon mit csinálsz rosszul. De ne kínozd tovább magad! A gyerekek mindent okkal csinálnak, és ez az ok most tényleg jó.

A hiszti a kommunikáció egyik formája, a gyerek így mondja el, hogy “Szükségem van rád, Anya!”

Ha a gyermeked beszéde még nem teljesen érthető, nyilvánvaló, hogy minden más módot megragad arra, hogy felhívja magára a figyelmedet. Minden gyermek számára az anya az alapvető szükségletek, az étel és a biztonság forrása, ezért válnak jóval érzékenyebbé az anyjuk környezetében. A szakértők úgy magyarázzák ezt a jelenséget, hogy a gyerek számára az anya szimbolizálja a szükségleteket. Úgy vannak összerakva, hogy ételt és a túlélést az anyjukkal kapcsolják össze. Ez az oka annak, hogy az anyjuk jelenlétében fokozott érzelmi állapotba kerülnek, és mindent elkövetnek, hogy felhívják magukra az anyjuk figyelmét.

Másrészről az apák a bizalmat, a kockázatvállalást és a játékot jelentik a gyerek számára. Ezért a gyerekek nem vágynak annyira az apjuk figyelmére, mivel azt nem kapcsolják össze a túléléssel.

Te vagy a gyermeked komfortzónája

A gyerekek nem szívesen mutatják ki érzelmeik teljes skáláját azoknak, akikben nem bíznak. Ha azt hiszed, a gyereked a legrosszabb formáját neked tartogatja, tévedsz. Valójában jutalmaznak téged a hisztivel és a daccal, mert így akarják kimutatni, hogy bíznak benned és hogy biztonságban érzik magukat melletted. Tehát a rossz viselkedés annak a kifejezése is lehet, hogy kényelemben, jól érzi magát veled.

Ezt teheted, ha úgy érzed, a gyermeked kizárólag neked tartogatja a hisztiket

Valójában nem rossz dolog az, ha a gyermeked mindig veled viselkedik rosszul. Vajon az a megoldás, hogy csendben tűröd? A szakértők szerint nem. Bizonyos módszerekkel megtaníthatod őt arra, hogyan legyen kedvesebb veled és hogyan óvja az idegeidet.

  • Fogadd el a hisztiket és ne vedd személyesen magadra. Adj neki időt és teret a hisztire, csak arra figyelj, hogy közben ne sérülhessen meg.
  • Adj neki időt arra, hogy lazítson. Ha egész nap az óvodában vagy az iskolában ül, ott mindig jól kell viselkednie. Hazaérve pedig te ugyanezt várnád el tőle. Pedig arra van szüksége, hogy otthon végre önmaga lehessen. Természetesen nem a hiszti az egyetlen módja ennek, de ehelyett tárhatsz elé alternatívákat, mint a szaladgálás, játék az udvaron, rajzolás vagy hangos meseolvasás.

  • Egyes feladatokat ossz a párodra. Ha a gyerek az apukájával kevésbé durván viselkedik, akkor kérd meg, hogy néha-néha ő etesse vagy fürdesse a gyereket.
  • Beszélj vele, magyarázd el neki, hogyan érzed magad ilyenkor. Ne hagyd, hogy kihasználjon és zsaroljon. Még ha a jelenlétedben kitörő hisztiket a bizalom jelének is tekinted, a fegyelmet fenn kell tartanod. Segíts neki megérteni azt, hogy az anyukája mindig ott van neki, hogy szeresse és dédelgesse, de neki is vannak érzései, és ő is arra vágyik, hogy tiszteljék.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét