Az emberek máshogy öregszenek, az ázsiaiak pedig híresek arról, hogy jóval fiatalabbnak néznek ki valós koruknál. A statisztikák szerint az ázsiai nőknek az egészségük is jobb, és tovább is élnek. Például Japánban 1500-ból 1 ember 100 év feletti, Kínában pedig ritkaságnak számít a mellrák. Mi lehet a titkuk?
Utánajártunk, hogy mi lehet az oka annak, hogy az ázsiai nők bőven letagadhatnának a korukból.

1. A szélesebb arccsont meggátolja a bőr megereszkedését.

Ahogyan öregszünk, a csontsűrűségben és a lágyszövetekben is csökkenés tapasztalható. Mivel az ázsiaiaknak szélesebb az arccsontjuk, ezért a lágyszövetek fogyatkozása kevésbé látható náluk. Több zsírszövet van a szemük körül, így kevésbé ráncosodnak ezen a területen. A megereszkedett bőr tehát nem úgy hat az ő megjelenésükre, mint az európai emberekére, akiknél egy szempillantás alatt tönkreteszi a fiatalos külsőt.

2. A bőrük jobban védekezik a napfény ellen.

Az öregedési folyamat másként zajlik a különböző bőrszínű emberek esetében. A fehér és a színes bőrű emberek között a bőrben lévő melanin mennyisége a legjelentősebb különbség. Minél több a melanin, a bőr annál védettebb a napfény káros hatásaitól. A ráncokat pedig a napfény okozza.

A színes bőrűeknek, beleértve az ázsiaiakat is, több a bőrükben a melanin, és vastagabb is a bőrük, ezért a ráncok az ő arcukon kevésbé láthatóak. A melanintartalom pedig egyre csak nő, ahogyan idősödnek.

3. Lehet, hogy több a “kortalan” génjük.

Felfedezték azokat a géneket, melyek a hosszú élettel függnek össze. Ezek a Matuzsálem-gének, és a bőr helyreállításáért felelnek, ha azt a napfény vagy más környezeti tényezők károsították. Egyelőre csak amerikai és afroamerikai nőkön végeztek kutatásokat, és az eredmények szerint ezek a gének kétszer olyan gyakoriak a fekete, mint a fehér bőrű nőknél.

További kutatásokat végeznek spanyol és ázsiai nőkkel, hiszen lehetséges, hogy az ázsiaiaknak is több jutott ebből a génből.

4. Az életmódjuk is hozzájárul a természetes fiatalságukhoz.

Ahogy sok minden, az öregedés mikéntje is részben adottság, részben viszont rajtad múlik. Azon, hogy hogyan táplálkozol, milyen szokásaid vannak, sportolsz-e, hogyan ápolod a bőrödet stb. Az ázsiaiak fiatalos külsője részben biztosan a kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhető. Az egészségtelen és hizlaló nyugati étrendhez képest az ázsiai konyha rengeteg zöldséget, tengergyümölcseit és fűszert tartalmaz, viszont jóval kevesebb benne a tejtermék, a kenyér és a tésztaféle.

Szépségápolási szokásaikat tekintve az ázsiaiak inkább elrejtőznek a napfénytől, hiszen náluk a fehér bőr számít szépnek. Kozmetikumaik szennyeződések- és öregedés elleni összetevőket tartalmaznak.

BÓNUSZ: A babákra emlékeztetnek minket.

Az egyik elmélet szerint a jellemző ázsiai arcvonások – mint a kerek arc, a magas szemöldök, a telt ajkak és a nem kiugró áll – tudat alatt a csecsemőkre emlékeztetnek minket. A babaarc-effektus tehát annak az eredménye, hogy mások hogyan értékelik ezeket a gyermekekre jellemző vonásokat, különösen a fehér embereknél.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here