A kutyák mindig éberek. Vannak olyan emberek, akiket rögtön megugatnak, másokat viszont nem. Ez a hirtelen indulat védekezést és szorongást is jelezhet. De miért reagálnak máshogy?
Beleástuk magunkat a témába, hogy kiderüljön, min múlik, hogy a kutyák kit ugatnak meg és kit nem.

1. Az idegen félelmetes.

A leggyakoribb oka annak, hogy a kutya ugatással reagál, az újdonság hatása. Ha nincs megfelelően szocializálva, minden idegennel való találkozás – az új szagokkal, látvánnyal, ismeretlen viselkedéssel együtt – félelmet kelthet benne. De ha szocializálva van, még akkor is előfordulhat, hogy egyes helyzetekben frusztrált lesz és bizonytalan.

A kutyák többnyire azokat ugatják meg, akik számukra ismeretlen jellemvonásokkal, tulajdonságokkal rendelkeznek, főleg szagok és látvány tekintetében.

2. Olyasmit érzékelnek, ami fenyegetést jelent számukra.

Az emberek különböző méretűek, máshogy mozognak és máshogy néznek ki, ez pedig megijesztheti a kutyát. Többek között az alábbi dolgok lehetnek ellenszenvesek számukra:

  • kiegészítők, mint kalap és a napszemüveg, amik meggátolják, hogy a kutya tisztán lássa az illető arcát;
  • arcszőrzet, ugyanebből az okból kifolyólag;
  • szokatlanul magas alkat;
  • mély hang;
  • egyes testbeszédek, főleg a közvetlen szemkontaktus, bámulás;
  • erős illatok, mint például a dohányfüst, de a kutyák nem szeretik a sampon, a parfüm, a dezodor és egyes ételek illatát sem.

Ezeknek a tényezőknek a kombinációja idegessé teheti a kutyát. Vannak olyan kutyák is, akik alapvetően félnek a felnőtt férfiaktól, mivel ők furcsábbak az ő szemszögükből nézve. Magasabbak, mélyebb a hangjuk, és gyakran arcszőrzetük is van.

3. Rossz emlékeik vannak.

A kutya észrevehet valamit, amiről rossz emlékek jutnak eszébe, és védekezni kezd. Lehet, hogy az adott személytől azért fél a kutya, mert olyasvalakire emlékezteti, akivel kapcsolatban negatív élménye van. Ha régen bántották vagy rosszul bántak vele, megugathatja azokat, akik erre az emberre emlékeztetik. A kutyákban általános bizalmatlanság alakulhat ki bizonyos sajátosságokkal, például az egyik nemmel szemben.

4. A gazdájukat akarják védeni, még akkor is, ha erre semmi szükség.

A kutya védi a területét és a gazdáját. Főleg igaz ez az olyan őrző-védő fajtákra, mint a masztiff, a terrierek és a terelőkutyák. Ők bárkire agresszívan reagálhatnak, aki belép a területükre vagy úgy viselkedik, hogy fenyegetve érzik magukat és a családjukat. Nem kell ahhoz valóban agresszív viselkedést mutatni, hogy a kutyából előjöjjön a védelmező ösztön, elég akár egy hirtelen vagy lendületesebb mozdulat.

Az emberek máris ijesztőnek tűnnek a szemükben, ha valami szokatlan mozdulatot tesznek vagy furcsa zajt keltenek, például ha kinyitnak egy esernyőt vagy feltesznek egy kalapot. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak féltékenyek, és birtoklóan kezdenek viselkedni, ha látják, hogy a gazdájuk másokkal is kedves.

5. Látják az emberek igazi természetét.

A kutyák nagyon jó emberismerők. Több kutatás során is bebizonyosodott, hogy pontosan tudják, melyik ember szavahihető és melyik nem. A kutyák folyamatosan figyelik az emberek közötti interakciókat, és különösen odafigyelnek arra, hogy mások hogyan viselkednek a gazdájukkal. Bizalmatlanabbak azokkal szemben, akik kevésbé segítőkészek. Még arra is hajlamosak, hogy átvegyék azt a viselkedési formát, amit a gazdájuk mutat a másik ember felé.

A kutyák kiszagolják a félelmet, ahogyan a stresszt, a szorongást és az izgatottságot is. Ezt a testszagunkban lévő hormonok miatt tudják megtenni. Ha ezeket az érzelmeket fedezik fel, kényelmetlenül érzik magukat, aminek ugatás lehet az eredménye.

BÓNUSZ: Hogyan kerüld el.

Hogy megelőzd, hogy később ilyen problémáitok legyenek, már kölyökkorában szocializáld a kiskutyát. Próbálj neki megmutatni minél több új szagot, hangot és embert, hogy felnőtt korában már ne legyen olyasmi, ami meglepetést okozna neki. Minél több dolgot ismer meg, annál rugalmasabb lesz, mentálisan pedig stabilabb.

Ha már problémája van az emberekkel, meg kell tanítanod, hogy ne reagáljon mindenre védekezéssel vagy támadással. Tréningezd a szokásos parancsokkal, hogy üljön le, nyugodjon meg, mikor valami ismeretlen van a környezetében. Addig ismételd ezt, míg gondolkodás nélkül végre nem hajtja. Ne felejtsd el a jutalomfalatot se!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here