Egy felmérés szerint a párok csupán 14%-a alszik külön ágyban. Sokan úgy gondolják, hogy akik külön alszanak, azok el is távolodnak, de ennek ellentmond néhány tanulmány.
Akár külön, akár együtt alszotok, tudnod kell, hogy ebben nincs jó vagy rossz döntés. Egyeseknek a külön alvás épp olyan kellemes lehet, mint másoknak a partnerükkel együtt alvás.

A rossz alvás veszekedéseket generálhat.

Egy kutatás eredménye azt mutatja, hogy ha a párod rosszul alszik éjszaka, akkor az a te alvásodat minden éjszaka körülbelül 45 perccel rövidíti meg. Ha pedig egymás miatt nem tudtok jól aludni, nagyon valószínű, hogy másnap feszültek lesztek, és ez konfliktusokat szül majd.

Más kutatások bizonyították, hogy gyakoribbak és komolyabbak a veszekedések azoknál a pároknál, akik rendszeresen rosszul alszanak, mint azoknál, akik kipihenten ébrednek. Ha kipihentek vagytok, jobb a kedvetek, kevésbé vagytok stresszesek és nagyobb a türelmetek is.

Ha neheztelsz a párodra azért, mert miatta nem tudsz aludni, az rombolhatja a kapcsolatot.

Horkol, lehúzza rólad a takarót, megállás nélkül forgolódik – a legtöbb pár éppen ezek miatt választja a külön alvást. Az ébren fekvés és a horkolás hallgatása, miközben bármit megadnál azért, hogy elaludj végre, haragot, feszültséget és neheztelést válthat ki belőled a párod felé.

A Sleeping Apart Not Falling Apart bestseller szerzője, Jennifer Adams szerint a külön szobában való alvás jót tehet a kapcsolatnak, hiszen egyik fél sem lesz kialvatlan.

Mindenki a saját igényeinek megfelelően alakíthatja az alvási szokásait.

Szintén nyomós ok a külön alvásra, ha a felek alvási szokásai eltérők. Vannak későn fekvők és korán ébredők. Vannak, akik a tévé zaja mellett tudnak csak elaludni, míg másoknak ehhez tökéletes csendre van szükségük. Vannak, akik a kemény matracot szeretik, mások pedig a puhára esküsznek.

Hogy hogyan telik az éjszakád, az kihat a nappalodra is. A teljesítményedre, a hangulatodra, a mentális és fizikai egészségedre. Ha két embernek teljesen eltérőek az alvási szokásai, és próbálnak egymáshoz igazodni e téren, az hosszú távon negatív hatással lehet a kapcsolatukra.

Ha reggel nem is emlékszel arra, hogy rosszul aludtál, az egészségeden akkor is nyomot hagy.

Éjjel az agyunk többször átmegy az alvás különböző ciklusain: felületes alvás, mély alvás, REM-fázis. Ha ez utóbbi nem tart elég ideig, az kihat a kedélyállapotra és a kognitív képességekre is.

A rossz minőségű alvásnak rövid- és hosszú távon is káros hatásai vannak. Magas vérnyomást, súlyproblémákat, mentális zavarokat okozhat, és ronthat az életminőségen.

Internetezők megosztották, miért döntöttek a külön alvás mellett.

  • A jó alvás még romantikusabb, mint az együtt alvás. Horkolok és forgolódok. A párom miatt iszonyatosan melegem van, és én nem bírom a meleget. Én olvasok, ő meg nem bírja a fényt. Millió okot tudnék felsorolni. Így sokkal jobb nekünk. © crankyweasels / Reddit
  • A párommal külön hálószobában alszunk. Néha átmegyünk egymáshoz. De külön mindketten sokkal jobban alszunk. Ő későn fekszik, én meg korán kelek. Neki csak egy vékony takaró kell, én meg több takarót teszek magamra egyszerre. A külön hálószobámat kedvemre dekorálhatom, megvan a saját terem, és mindig olyan tiszta, amilyennek én szeretem. Az emberek furcsán néznek ránk, mikor elmondjuk, hogy külön szobában alszunk, de nálunk ez nagyon fontos változásokat hozott. © eriasana / Reddit
  • Más az alvási ritmusunk, mivel más munkarendben dolgozunk. Még mindig őrülten szerelmesek vagyunk egymásba, de egyetértünk, hogy ez mindkettőnknek így a legjobb. © AFishInATank / Reddit
  • A kapcsolatunk elején a veszekedések 90%-a a hálószobában zajlott. Én hideg szobában szeretek aludni. Szeretem, ha megy a ventilátor, a zúgására elalszom. Azt is szeretem, ha szól a tévé. A párom pedig meleg, csendes szobában szeret aludni, teljes sötétségben. Külön hálószobába költöztünk, és a veszekedéseink szinte teljesen megszűntek. Mivel kipihenjük magunkat, a vitáink sem olyan komolyak már. © ttc8420 / Reddit
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét