Az amerikai felnőttek közel felének van legalább egy tetoválása, és 11%-uknak található legalább egy piercing a testén. Rajtuk kívül sokan vannak, akik olyan testmódosításokat végeztetnek magukon, mint például a szemtetoválás, a bőr alatti implantátumok behelyezése vagy a nyelv kettévágása. Tudományos magyarázatok léteznek arra, hogy mi áll az ő döntéseik mögött.
A testmódosítások hátterében álló pszichológiai okok megismerésével jobban megértheted azokat, akik így döntenek.

1. Jóleső érzést okozó anyagokat szabadít fel.

Minden alkalommal, mikor valaki testmódosítást végeztet, endorfin szabadul fel, és pozitív érzések keletkeznek. Emiatt az emberek jó érzéssel emlékeznek vissza a beavatkozásra, mikor tetoválták őket vagy piercinget kaptak, így újra és újra át akarják élni ezt.

2. A divat és a művészet egyik kifejezési formája.

Vannak, akik ruhákkal vagy sminkkel, mások a saját testük segítségével teszik ezt. A tetoválóművészek egyre tapasztaltabbak a művészeti szintű ábrák készítésében, míg a piercingeket és egyéb testmódosításokat gyakran divatos kiegészítőnek tekintik.

3. Az egyediség érzetét keltik.

Mindenki egyedi és megismételhetetlen. Mégis vannak, akik az egyediségüket különleges testmódosításokkal szeretnék kihangsúlyozni. Szeretnének különlegesek lenni és megkülönböztetni magukat másoktól. Abban is segít, hogy megtalálják önmagukat.

4. Megörökíti az élet fontos pillanatait.

Az öngyógyítási folyamat részeként is lehet használni a tetoválásokat. Azok, akik elvesztettek valakit vagy megrázó eseményt éltek át, gyakran úgy döntenek, hogy örökre a testükön szeretnék viselni az elhunyt személy vagy a történtek emlékét.

5. Ez a hagyomány.

Egyesek számára a testmódosítás egyfajta spirituális ébredés, beavatás. Vannak kultúrák, melyekben ilyen módon történik a gyermekkorból felnőttkorba való átlépés rituáléja.

6. Mutatja a fájdalomtűrés mértékét.

Sok olyan ember van, aki megpróbálja legyőzni a fájdalmat, a fizikai korlátokat és a személyes határokat. Ennek egyik módja a testmódosítás. A bátorságot és a szívósságot is bizonyíthatja.

7. Csoporthoz tartozás érzését adhatja.

Mindenki szeretne egy bizonyos csoporthoz tartozni. Vannak, akik csak azért végeztetnek testmódosításokat, hogy bekerüljenek egy csoportba.

8. Hirtelen elhatározásból teszik.

Nem mindig állnak mély gondolatok és érzelmek a tetoválások vagy a testmódosítások mögött. Sokan csak hirtelen jött ötlettől vezérelve vetik alá magukat a procedúrának. Ez az oka, hogy a régi tetoválásokat sokszor szeretnék eltüntetni. Az emberek 17%-a bánja meg később a tetoválását és szeretne megszabadulni tőle.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here