Nem közismert tény, de a férfiak régen is viseltek magas sarkú cipőket, még jóval azelőtt, hogy a nők lábára átkerült volna. A magas sarkúkat eredetileg kifejezetten a férfiak számára tervezték, ám az évszázadok során ez megváltozott. Meglepő módon azonban a magas sarkú cipők újra megtalálták a maguk útját a férfidivat világába. Egyre több híresség mutatja meg a nőies oldalát általuk.
A társadalmi sztereotípiák lassan ledőlnek, és bebizonyosodik, hogy a magas sarkú cipők nem csak a nőknek valók.

A férfiak és a magas sarkú közös története

A 10. századig kell visszarepülnünk az időben, mikor a magas sarkú cipők nem divatkiegészítőknek számítottak. Először a perzsa lovasság tagjai viselték őket, hogy a lábukat könnyebben tudják a kengyelben tartani lovaglás közben.

A 17. század végén divatba jött az ún. “perzsa mánia” Európában. A 17. századi férfidivatban fontos szerepet kapott a vádli és a combok hangsúlyozása. A 18. század során a cipők jellege némileg megváltozott, a férfiak 1730. körül hagytak fel a magas sarkú viselésével, mivel már túl nőiesnek tartották.

Ezért szeretnek a férfiak is magas sarkút viselni

Bár a 18. században kiment a divatból, a statisztikák szerint 2017-től kezdve egyre inkább fellendült a férfiaknak szánt magas sarkú cipők piaca. Mind több férfi hangsúlyozza a nőies oldalát ezzel a viselettel, és magabiztosabban hordják, mint valaha.

Sok híres divattervezőt láthatunk magas sarkú cipőben. “Szerintem van valami igazán üdítő abban, ha egy férfi tervező magas sarkút hord, mint példál Marc Jacobs” – mondta Andrew Groves, egyetemi divattervezés professzor.

Hozzátette: “A magas sarok a hatalom és a státusz szimbóluma lett, és paradox módon a dominanciáé és az alárendeltségé is.” Sokan még mindig furcsának tartják, ha egy férfi magas sarkú cipőben van, sokakban még mindig felháborodást kelt és provokációnak tekintik.

Egyre bővül a kínálat

Még napjainkban is elsősorban a női divat részének tekintik a magas sarkú cipőket, miközben mind több híresség, köztük popikonok és rocksztárok élesztik újra ezt a trendet a férfiak között. Egyre több üzlet férfi részlegén találhatunk különböző magas sarkú modelleket.

Az olyan márkák, mint a Gucci, Maison Margiela és Saint Laurent tisztában vannak azzal, hogy a magas sarkú sok év után ismét betört a férfidivat világába, ők pedig meglovagolják a lehetőséget, és folyamatosan új modellekkel állnak elő.

Sztárok, akik büszkén viselik a magas sarkú cipőt

1. Prince

2. Troye Sivan

3. Cody Fern

4. Harry Styles

5. Shawn Mendes

6. Jared Leto

7. Adam Lambert

8. Lenny Kravitz

9. James Charles

10. Marc Jacobs

11. Jonathan Van Ness

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét