Emberi vérrel csak a nőstény szúnyogok táplálkoznak, de a hím példányok is ott zümmögnek a füled mellett éjszakánként. Nem azért teszik, mert idegesíteni akarnak, ennél sokkal nyomósabb okuk van rá.
Szeretnénk tisztázni néhány tévhitet a szúnyogokkal kapcsolatban, és abban is segítünk, hogyan szabadulj meg tőlük.

1. A fülzsír vonzza őket.

Egy kutatás szerint a szúnyogokat a test legerősebb szagokat árasztó részei vonzzák. Amikor alszunk, és az egész testünket takaró fedi, csak az arcunk van szabadon. A fül pedig az egyik legpiszkosabb része a testnek, ezért köröznek körülötte a szúnyogok.

2. A hangot a szárnyuk mozgása adja.

Bár olyannak tűnik, mint egy nagyon idegesítő éneklés, a szúnyogok valójában nem énekelnek a füledbe. A zümmögő hangot a szárnyuk gyors csapkodásával adják ki, ami másodpercenként 250 mozdulatot is képes végezni. Arra szintén rájöttek, hogy a szúnyogok a hangok segítségével kommunikálnak egymással, gyakran “szerelmes duetteket” adnak elő.

3. A testhőmérséklet vezeti őket.

A nőstény szúnyogok táplálékot keresve kutatják az embert annak testhőmérséklete és izzadsága alapján. A szén-dioxid, amit kilélegzünk, a fejünkhöz vezeti a szúnyogokat alvás közben, ez a másik oka annak, hogy a fülnél zümmögnek.

4. Így alhatsz nyugodtan.

  • Viselj világos színű ruhát, a szúnyogokat a sötét színek vonzzák.
  • Lefekvés előtt zuhanyozz le, hogy megszabadulj az izzadságtól.
  • Ne igyál sört.
  • Aludj ventilátor alatt.
  • Vigyél be a szobába levendulát, rozmaringot vagy macskamentát. Ezek természetes szúnyogriasztók.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét