A szójaszósz titkos hozzávaló lehet számos receptnél, még akkor is, ha nem ázsiai ételben gondolkodunk. Ha maradt belőle felesleg, vagy korábban vásároltunk egy üveggel, de semmihez sem tudtuk felhasználni, íme néhány ötlet, mihez kezdhetünk vele!

Húsokhoz

A szójaszósz sok glutamátot tartalmaz, ami természetes ízfokozóként teszi még húsosabbá a húsokat. Mély, telt ízt ad akár a fasírtnak, a pörköltnek, a húsgombócnak, a vörösborban párolt marhahúsnak vagy a füstös, fűszeres ízű, grillezett hússzeleteknek is. Pácolhatunk is vele, a benne lévő enzimek lebontják a fehérjéket. Édes, fűszeres, csípős pácokat is készíthetünk a hozzáadásával

Szószokhoz

Szószok széles skálájában működik kitűnően, de az intenzív ízű levesekhez – mint pl. a gulyás – is hozzáadhatjuk. Ha netán instant levest készítünk, feldobhatjuk az ízét egy kanál szójaszósszal, de a zöldséglevesek és a marhahúsleves is egészen új lendületet nyernek tőle.

Húsos ízt visz a vegán és vegetáriánus ételekbe

A szójaszósz glutamát tartalma itt szintén előtérbe kerül. Ha vegán vagy vegetáriánus étrendet folytatunk, a tisztán növényi ételeknek is kölcsönözhetünk húsos ízt vele. Spenóttal és gombával egyenesen tökéletes.

Koktélokhoz

Senki nem állítja, hogy a szójaszósz másnaposság elleni csodaszer lenne. Viszont az olyan koktélokban, melyek megkívánják a fűszeres ízt, mint pl. a bloody mary, tökéletesen megállja a helyét. Igazán finom és jól működik együtt más összetevőkkel.

Üveges szószokhoz

Ha készen vásárolunk különböző szószokat, feldobhatjuk őket 1-2 evőkanál szójaszósz hozzáadásával. Kiegyensúlyozottabbá teszi az ízeket, a túl édes ízt kellően visszafogja, a fűszeresnek pedig új színezetet ad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét