Az újszülött amerikai babák 40-50%-ánál megfigyelhetők az apró dudorok az arcon. De előfordulhat, hogy felnőtt korban is megmaradnak. A jó hír, hogy nem ártalmasak.
Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban, hogy lásd, ezek miatt nem kell aggódnod.

Mik ezek a dudorok?

Az apró, fehér csomók hivatalos neve a milia. A közvetlenül a bőr alatt összegyűlt keratint tartalmazzák. Legtöbbször a szemhéjon, a homlokon és az arccsonton figyelhetők meg. Sokan azt hiszik, ez az akné egyik formája, de ennek semmi köze a valósághoz, hiszen az akné általában hormonális alapú.

Elsősorban ezért jelennek meg.

Bár pontos magyarázat nincs arra, hogy az apró dudorok miért jelennek meg a bőrön, egyes magyarázatok szerint sérülések okozzák őket. A túl sok napfény, az irritáció vagy a nem megfelelő bőrápolási termékek mind bánthatják a bőrt, amin aztán kialakulhatnak az apró csomók. Egy másik lehetséges ok az elhalt hámsejtek felhalmozódása a pórusokban. A legegyszerűbb magyarázat pedig a genetikai hajlam, lehetséges, hogy örökölted.

Ezt teheted ellenük.

Igazából semmilyen teendőd nincs a kis dudorokkal, hiszen teljesen ártalmatlanok. Ha mégis szeretnéd eltüntetni őket, vannak erre is különböző módszerek, amelyekkel próbát tehetsz.

1. Hidratálás és védelem

Jó ötlet, ha beszerzel egy minőségi fényvédőt és hidratálót. Ezek óvják a bőrt, rugalmassá és puhává teszik. Még télen se feledkezz meg a fényvédőről, főleg, ha sokat ülsz ablak mellett.

2. Hámlasztás

Fontos, hogy ne vidd túlzásba. Kíméletes hámlasztót használj, ami nem károsítja a bőrt, és nem okoz még több dudort. Óvatosan távolítsd el az elhalt hámsejteket, de még jobb, ha szakemberhez fordulsz.

3. Retinolos készítmények

A retinolt a milia egyik legjobb ellenszerének tartják. A retinolos készítmények felfedik a bőr puha, sima rétegét, és nem engedik lerakódni az elhalt hámsejteket. Arra figyelj, hogy sok ilyen készítmény túl durva a bőrnek. Válassz kíméletesebb típust!

4. Szalicilsav

A szalicilsav hatékony az akné ellen, de milia ellen is használhatod. Működésének lényege, hogy vékonyítja a bőr rétegeit, így az apró csomókat is eltünteti. Lefekvés előtt használd.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here