A kutyatulajdonosok ismerik kedvenceik szokásait, és pontosan tudják, hogy mikor boldog, mikor fél vagy mikor van meglepődve. De mit árul el róla az a póz, ahogyan alszik? Ahogyan az embereknél, az állatoknál is megvan a testhelyzeteknek a maguk jelentése. Kedvenced alvási pozícióját megfigyelve akár olyan dolgokra is rájöhetsz, amikre eddig nem is gondoltál!

Hógolyó

A hógolyó a kutyák egyik kedvenc alvópóza. Ebben a testhelyzetben ugyanis gyorsan a lábukra tudnak pattanni, ha veszélyt észlelnének. Ebben a pózban általában nem alszanak mélyen, csak szundikálnak kicsit. Ez egy éber testhelyzet.

Palacsinta

A kutya ebben a helyzetben igazán jót tud aludni. Sok kutya még akkor is ezt a kényelmes pózt választja, ha igazán nem is fáradt el. Ha a kutya az oldalán fekszik, azt mutatja, hogy teljes biztonságban érzi magát, nem érzi szükségét annak, hogy védje a hasát és ezzel a belső szerveit. Ha jól érzi magát, és olyan emberek között van, akikben megbízik, akkor alszik ebben a testhelyzetben. Az ilyen kutyáknak nagyon erős a kapcsolatuk a gazdájukkal.

Superman

Általában a kiskutyák alszanak így, de sok fajtánál megfigyelhető, hogy felnőtt korukban is ezt a pózt választják. A kiskutyák azért alszanak ebben a helyzetben, mert bennük még rengeteg az energia, és egy pillanat alatt felugranak, ha veszélyt érzékelnek. Ha a felnőtt kutyád gyakran választja ezt a pózt, azt mutatja, hogy tele van energiával, és mindig kész a játékra.

Összegömbölyödve

Ebben a helyzetben a kutya védi a mancsait, a torkát, a létfontosságú szerveit. De lehet, hogy csak próbálja melegen tartani magát. Lehet, hogy valami miatt aggódik, pl. zajt észlel, de könnyen előfordulhat az is, hogy egyszerűen ez a kedvenc testhelyzete.

Háton

A kutyáknál ez a leglazább alvási pozíció. Ilyenkor szabadon van a hasuk, a torkuk, azaz nem takarják el testük legsebezhetőbb részeit. Ha a hátán alszik a kutyád, az a maximális bizalmat mutatja, és azt, hogy kényelmesen érzi magát veled. Persze, az is lehet, hogy melege van, vagy teljesen kifáradt a napközben. Ha rendszeresen ezt a testhelyzetet választja alváshoz, az magabiztosságról és jó alkalmazkodóképességről árulkodik.

Halott csótány

Ez a háton való alvás egyik verziója. Mikor kinyújtják az egyik lábukat, még viccesebben néznek ki! A kutyád ilyenkor boldog és biztonságban érzi magát. Azokra a kutyákra jellemző, melyek általában önállóbbak és nyugodtak.

BÓNUSZ: Így alszik a kutyád, ha egy igazi különc

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here